Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sopropo past goed in de biologische teeltwijze"

Frank de Koning experimenteert met sopropo

Tholen - De één noemt 'm bittergourd, de ander bittermelon, maar de meest bekende naam van de bittere komkommerachtige is sopropo. In Nederland geen veel geteeld product, maar bij Tuinbouwbedrijf Frank de Koning en Biotuinderij Gert van Brakel wordt deze momenteel geoogst en zijn ze onder meer te koop bij Odin.

Teler Frank de Koning had vorig jaar al enkele planten bij wijze van proef in zijn kas staan en breidde de teelt dit seizoen verder uit. "De plant past goed in de biologische teeltwijze. Niet alleen de vruchten zijn bitter, de plant ook. Dat maakt de plant weinig gevoelig voor ziekten en plagen." 

Woekerplant
Omdat het een enorme woekerplant is, moest de teler uit Brielle zoeken naar de juiste manier van telen. "We gebruiken nu een haagdaksysteem, zoals die vroeger in de teelt van komkommers ook wel werd toegepast. Ook de oogst vergt veel aandacht, omdat het ras dat we hebben staan makkelijk wat te rijpe vruchten geeft. Ook daaraan zijn we nog een beetje aan het sleutelen."

Uitdagende afzet
Dat sopropo in de Nederlandse keuken erg onbekend is, maakt dat ook de afzet een uitdaging is. Frank verkoopt de oogst via Nautilus Organic, waardoor het momenteel te koop is bij onder andere Odin. "In de Aziatische en Surinaamse keuken is het wel een geliefd product. De vrucht is erg bitter en daar heeft de West-Europese consument best nog moeite mee. Wij zijn gewend om binnen 20 minuten aan tafel te zitten, maar de sopropo vereist wat meer bereidingstijd. Daarom zijn we aan het testen met gemakkelijke receptjes." 

Frank plantte de sopropo in week 19 en verwacht te kunnen oogsten tot half oktober. Hoewel de meeste oogst wordt verkocht via Nautilus,  wordt er ook een deel in het eigen winkeltje verkocht. "We hebben inmiddels toch wel mensen die er specifiek naar vragen. De sopropo is tenslotte niet in elke groentezaak te koop."

Een deel van de consumenten kiest voor sopropo vanwege de gezondheidsclaims die erbij horen. Iets waardoor ook Frank was getriggerd om de teelt te proberen. "De sopropo is een echte healthfood en bijzonder rijk aan vezels, antioxidanten en vitamines. Sopropo zou goed helpen tegen diabetes type 2, waar ik zelf ook last van heb. De effecten op de gezondheid maken het een interessant product." 

Voor meer informatie: 
Tuinbouwbedrijf F.J.J. de Koning B.V.
Kloosterweg 5
3232 LB Brielle
Facebookpagina

Nautilus Organic
www.nautilusorganic.nl