Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sophoclis Michaelides (Bio-Ilios GmbH) over het Griekse biologische fruitseizoen

"Moeilijke aanbodsituatie bij steenfruit, goed druivenseizoen verwacht"

De aanvoer van biologisch steenfruit uit Griekse teelt loopt momenteel op volle toeren. De coronapandemie heeft de export nauwelijks beïnvloed. Des te meer wordt de handel bepaald door oogstverliezen veroorzaakt door het weer. "Hierdoor was er sprake van een aanzienlijk gat in de verzorging bij het vroege en middelvroege steenfruit – of het nou gaat om nectarines, perziken of abrikozen“, vertelt Sophoclis Michaelides, directeur van Bio-Ilios GmbH in Tübingen en grootleverancier van Griekse bio-producten.

Griekse bio-abrikozen

De weersomstandigheden in het belangrijke teeltgebied Noord-Griekenland zijn bijzonder nadelig geweest voor de groei van het steenfruit, aldus Sophoclis. "Direct na de bloeiperiode was er sprake van late vorst en aansluitend een korte maar extreme hittegolf met temperaturen van rond de 42 graden Celsius. Hierdoor vallen de oogsten klein uit en worden de beschikbare exportproducten tegen hoge prijzen verhandeld." Volgens actuele ramingen ligt men prijstechnisch gezien circa 20-30 procent boven het niveau van vorig jaar. 


Druiventeelt in Griekenland

Daarbij komt nog een zeer hoge vraag naar bio-steenfruit op de binnenlandse Griekse markt, omdat de beschikbare volumes ook bij het conventionele steenfruit beperkt zijn. Hierdoor blijven er slechts zeer weinig producten voor de export over, waardoor de prijzen verder omhoog worden gedreven. Men rekent er echter op dat de markt zich snel weer herstelt. "Momenteel starten de telers met de oogst van de late rassen en we verwachten een goede productbeschikbaarheid, dat wil zeggen een normale tot goede oogst", prognosticeert Sophoclis.


Sultana-druiven in biokwaliteit zullen binnenkort arriveren.

Goed druivenseizoen verwacht
Ondertussen staat ook de oogst van de Griekse bio-druiven in de startblokken. Over ongeveer een week zullen de eerste druiven van het huidige seizoen geplukt worden. "We starten traditioneel in de laatste week van juli met pitloze Thomson en Sultana druiven. Ongeveer een week later volgen dan de eerste blauwe Attica-druiven, een variëteit die exclusief in Griekenland geteeld wordt.“ In tegenstelling tot het steenfruit zijn de eerste voortekenen bij druiven positief. "Er was sprake van optimaal, koel weer en nauwelijks aantasting door ongedierte. Hierdoor rekenen we op een grote en kwalitatief goede oogst. We hopen nu dat het weer ook in de komende weken mee zal spelen.“

Parallel aan de bio-druiven start ook het hoofdseizoen van de Griekse vijgen. Ook op dit gebied hoort Bio-Ilios GmbH tot de grotere spelers op de Duitse markt. 

Bio-Ilios GmbH hoort tot de hoofdleveranciers van de Duitse natuurvoedingshandel inzake Griekse bio-druiven. De bio-druiven worden geteeld door middel van contractteelt door in totaal drie coöperaties in Peloponnesos en op het eiland Kreta. "De hoeveelheid nam in de afgelopen jaren continu toe, net als ook de kwaliteit van onze druiven. Natuurlijk heeft men in Italië en Spanje hogere opbrengsten en grotere arealen. De teelt van Griekse bio-druiven is onder andere vanwege de kleine landbouwstructuren weliswaar arbeidsintensiever, maar daarvoor in de plaats is er geen sprake van monocultuur en het fruit wordt in lijn met de natuur geteeld", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie: 
Bio-Ilios GmbH
Sophoclis Michaelides
Lustnauer Kirchplatz 6
D-72074 Tübingen
Tel.: +49 7071 407851 0
Fax: +49 7071 407851 20
E-mail: [email protected]  
www.bio-ilios.com   

Publicatiedatum: