Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch melkveehouder John Arink bij Op1:

"Met ‘true pricing’ is het realistisch dat duurzamer product goedkoper in schappen ligt dan kiloknaller"

Terwijl vanmorgen een groot aantal boeren, ditmaal met de auto, naar De Bilt vertrok voor een demonstratie bij het RIVM, is er ook een aantal boeren dat bewust thuisblijft. Een daarvan is biologisch melkveehouder John Arink. Gisteravond legde hij bij Op1 uit waarom hij niet deelneemt aan de actie en waar volgens hem de pijnpunten liggen in de discussie. "Ik snap de boosheid, maar het geheel wordt veel te fragmentarisch bekeken", aldus John, die samen met een niet-biologische melkveehouder en een varkenshouder die zich wil laten uitkopen aan tafel schoof.

Bulkproductie
Volgens John zijn de boeren in Nederland in de afgelopen 70 jaar in een anoniem bulkproductiesysteem terechtgekomen. "De productie is enorm opgepompt door vooral chemie, kunstmest en een enorme hoeveelheid krachtvoer." Zelf heeft hij een biologische bedrijfsvoering. Hij heeft daardoor geen last van de tijdelijke voermaatregel die andere boeren heeft aangezet tot protest. "We zijn met ons systeem zover naar kringlooplandbouw gegaan dat we geen eiwitrijk krachtvoer nodig hebben. Alle eiwit wordt op onze grond zelf geproduceerd." 

Verdienmodel
Ter sprake komt ook het verdienmodel. Want wat leveren alle opgelegde maatregelen door de jaren heen de boer onderaan de streep op? Volgens John zijn de boerenprijzen de afgelopen 70 jaar helemaal niet meegegaan met de inflatie. "De samenleving heeft flink geprofiteerd van spotgoedkoop voedsel en de overheid heeft dat door middel van subsidies gestimuleerd." 

Dat alle consumenten uit zichzelf meer gaan betalen voor voedsel, zit er volgens John niet in. “We moeten naar ‘true pricing’, waarbij milieuschade, klimaatschade en verlies aan biodiversiteit verwerkt wordt in de kostprijs van het product. Daarbij is de overheid aan zet. Als dat gebeurt, is het heel realistisch dat een duurzamer product goedkoper in de schappen ligt dan de kiloknaller." 

Klik hier om het fragment terug te kijken.