EP-lid Benoît Biteau:

"25 procent bio-landbouw in 2030 niet ambitieus genoeg"

Benoît Biteau, agrariër en lid van de Groenen in het Europees Parlement, is van mening dat de Europese strategieën voor biodiversiteit en voedsel op dit moment niet ambitieus genoeg zijn. Om hier iets aan te veranderen pleit hij voor een algehele (door)ontwikkeling van de agro-ecologie.

"Als we de omzettingscurve naar biologische landbouw en de kracht van de maatschappelijke verwachtingen eens goed bestuderen, lijkt het doel om binnen 10 jaar 25% van de producten op biologische wijze te telen, erg ambitieus", zegt Benoît Biteau. Als agrariër in Charente Maritime en lid van de Groenen in het Europees Parlement, kon Benoît het niet nalaten om tijdens een online persconferentie door de Franse Vereniging van Journalisten op 26 juni 2020 te reageren op de Europese Farm-to-fork en biodiversiteitsstrategieën.

In het kader van de 'Green deal' wil de Europese Commissie het gebruik en het risico van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 met de helft hebben verminderd, het gebruik van meststoffen met 20% hebben verminderd en de biologische landbouw (door)ontwikkelen door 25% van de grond geschikt te maken voor de teelt van biologische producten.

"Het was een traject dat zonder Europese strategieën ook te realiseren was", meent Benoît. "Soortgelijke trajecten zijn namelijk al eerder in gang gezet.” De agrariër weet onder andere dat er "binnen de biologische landbouw een aantal succesvolle ervaringen zijn geweest", en legt daarbij de nadruk op zijn eigen ervaringen. Door in 2007 het teeltbedrijf van zijn vader over te nemen, stapte Benoit automatisch over van monocultuurmaïs naar de teelt van vijftien verschillende maïssoorten voor de menselijke consumptie, gerealiseerd met behulp van agro-ecologische technieken. Benoit vertelt daarbij dat hij tegenwoordig helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen meer gebruikt, zelfs niet de middelen die binnen de biologische landbouw nog wel zijn toegestaan. Op de helft van het 250 hectare grote teeltbedrijf worden gewassen geteeld, de rest is omgebouwd tot weilanden met vijf verschillende fokstallen.

Behoud van de productiviteit
"Inmiddels hebben we voldoende van de diverse oplossingen kunnen profiteren om aan te kunnen tonen dat we gemakkelijk zonder gewasbeschermingsmiddelen kunnen", stelt Benoit. Op de vraag naar het productiviteitsverlies in een systeem zonder gewasbeschermingsmiddelen of synthetische meststoffen, antwoordt hij dat deze vraag eigenlijk een 'oneerlijk debat' is: "We willen conventionele landbouw blijven transformeren naar biologische landbouw. Het enkel helemaal geen gebruik meer maken van gewasbeschermingsmiddelen en synthetische meststoffen om zo een biologisch keurmerk te kunnen behalen, is echter niet voldoende. We zullen om te beginnen naar alternatieven moeten zoeken door te vertrouwen op agro-ecologie."

Laten we de tarweteelt als voorbeeld nemen: "Om het genetisch potentieel van tarwe tot uitdrukking te laten komen, moet deze tarwe worden beschermd met behulp van gewasbeschermingsmiddelen en heeft deze synthetische meststoffen nodig. Dezelfde tarwe die op biologische wijze wordt geteeld, verliest 50% van aan productiviteit. Wanneer we echter onder andere het genetische materiaal veranderen, we testen doen met het mengen van soorten, we agroforestry toepassen en direct beschermd zaaien, lossen we het productiviteitsprobleem op", legt hij uit. Met het mengen van meerdere soorten op hetzelfde perceel kan hetzelfde productiviteitsniveau bijvoorbeeld eenvoudig behouden blijven.

Het EP-lid is ook van mening dat de wijze waarop het GLB momenteel is georiënteerd 'niet overeenkomt met de ambities van de green deal'. Hij zet zich in voor de omschakeling van steun per hectare naar steun in de vorm van concrete middelen en voor het opstellen van voorwaarden rondom de eerste pijler.

Bron: Pleinchamp.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven