Minister bezoekt drainageproef Zeeuwse bio-teler

Op dinsdag 14 juli bracht Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, een werkbezoek aan Zeeland, waarbij ze ook het biodynamische landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen aandeed. Het werkbezoek stond in het teken van droogte en in Kruiningen nam ze een kijkje bij de praktijkproef Drainstore. Eigenaar Alex van Hootegem schetste de problemen waar hij met zijn onderneming in de droge zomer van 2018 tegenaan liep, toen sprake was van een extreme droogte. 

Meulwaeter bevindt zich op zandige kreekafzettingen en is daardoor iets hoger gelegen dan het omringende landschap. Daardoor heeft zich op deze plek een zoetwaterlens ontwikkeld tot zo’n 20 meter diepte. Deze watervoorraad drijft als het ware op het diepere, zoute grondwater. Om in de toekomst beter bestand te zijn tegen droge periodes, is door Meulwaeter, Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen, Gemeente Reimerswaal en KWR een proef gestart om de zoetwaterlens te benutten voor het verbeteren en verduurzamen van de zoetwatervoorziening van het landbouwbedrijf.

Begin 2020 is een peilgestuurde drainage aangelegd, gekoppeld aan een ondergronds waterbergingssysteem. Dankzij deze combinatie kan in natte tijden zoveel mogelijk van het neerslagoverschot worden opgevangen en opgeslagen in de ondergrondse zoetwaterlens. Wanneer dit water nodig is voor de groei van het gewas, kan het later worden teruggewonnen uit de zoetwaterlens en via de peilgestuurde drainage worden toegediend aan het gewas. Tijdens het werkbezoek gaf Teun van Dooren toelichting aan de minister over de werking van het systeem en over de belangrijke rol van de ondergrondse zoetwaterlens als tijdelijke buffer.

Klik hier om verder te lezen over de andere locaties die de minister bezocht.

Bron: KWR Water


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven