Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BODAN is de nieuwe partner van 'Vielfalt schmeckt'

Duitse bio-groothandelaar zet in op meer traditionele, zaadvaste groentensoorten

BODAN is de nieuwe partner van 'Vielfalt schmeckt' ('Diversiteit smaakt'). De bio-groothandelaar uit de Duitse regio Bodensee wil toekomstig meer traditionele, zaadvaste rassen in zijn assortiment aan gaan bieden. Het was daarom een logische stap om als partner deel te gaan nemen aan het project 'Vielfalt schmeckt', meldt het bedrijf in een reactie.  

Rechts: Sascha Damaschun, directeur van BODAN GmbH

Het project 'Vielfalt schmeckt' is in maart 2017 door ProSpecieRara en Rinklin Naturkost gestart. Bij dit project wordt er over bedreigde groentensoorten geïnformeerd om daarmee bij te dragen aan de terugkeer van zeldzame groentensoorten in het assortiment van bio-winkels en het behoud van deze soorten. Dit is nodig omdat veel groentensoorten sterk bedreigd zijn en een groot deel van de ooit grote verscheidenheid aan cultuurplanten reeds verdwenen is.

Talrijke 'oude' groentensoorten uit biologische teelt
De boerenkool 'Lerchenzunge', de paprika 'Lombardo' en de aubergine 'Rotonda bianca sfumata di rosa' vullen binnenkort het productpalet van BODAN aan. Naast de genoemde soorten zullen talrijke andere oude soorten uit biologische landbouw via de bio-groothandelaar verkocht worden. Het aanbieden van traditionele, zaadvaste rassen past in het rijtje van een veelvoud aan projecten waarin BODAN zich inzet voor het behoud van de biodiversiteit evenals de onafhankelijkheid van de biologische landbouw.


Ann-Kathrin Söllner, projectleider bij ProSpecieRara

Samen voor diversiteit
Bij het project kan BODAN terugvallen op reeds bestaande structuren. Enkele bedrijven uit het telersnetwerk 'WIR Bio Power Bodensee' telen reeds nu al traditionele, zaadvaste rassen. Hierdoor bestaan er reeds eerste teeltervaringen met deze rariteiten. Door de verkoop via de bio-groothandel krijgen deze rassen nu een heel andere reikwijdte. Bij de verkoop wordt er bijzondere aandacht aan gegeven dat klanten informatie krijgen over de specifieke eigenschappen van het ras en over hun mogelijke bereidingswijzen.

"Veel mensen weten nauwelijks dat er niet alleen bij aardappelen, maar ook bij kropsla en koolrabi talrijke verschillende rassen bestaan. Met BODAN als projectpartner hebben we de mogelijkheid om in een nieuwe regio aandacht te vragen voor het onderwerp bedreigde cultuurplanten en bij te dragen aan een groter rassenbewustzijn", zegt Ann-Kathrin Söllner, projectleider bij ProSpecieRara.

Daarom zijn er in het kader van het project naast de verkoop ook evenementen en proeverijen gepland. Deze vinden in sommige gevallen online plaats. Alle data worden op de 'Vielfalt schmeckt'-internetsite bekend gemaakt.

Voor meer informatie: www.bodan.de 

Publicatiedatum: