Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste noodpakket vanwege corona bereikte 3 miljoen werkenden

In de eerste drie maanden van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) zijn ruim 2,6 miljoen werknemers bereikt. Naar schatting hebben daarnaast 374.000 zelfstandigen in het eerste tijdvak een beroep gedaan op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). 
Daarmee bereikten de NOW en Tozo gezamenlijk ongeveer drie miljoen werkenden. Sinds deze week kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor de tweede NOW-regeling. De verlengde Tozo-regeling is sinds 1 juni geopend. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Met de economische noodpakketten wil het kabinet banen en inkomens van mensen beschermen tijdens de coronacrisis.

Met de NOW kunnen bedrijven afhankelijk van het omzetverlies maximaal negentig procent van de loonkosten vergoed krijgen. Dat hebben ruim 148.000 bedrijven gedaan. Bijna 9.000 aanvragen zijn afgewezen, vooral omdat de loonsom in januari en november nul euro was, of omdat er in die maanden geen loonsom beschikbaar was. Vooral bedrijven in de detailhandel, horeca en catering en overige commerciƫle dienstverlening hebben aanvragen ingediend voor de NOW.

In totaal is er voor 9,9 miljard euro aan subsidie aangevraagd. Dat komt overeen met de eerdere ramingen. Om zo veel mogelijk openheid te bieden over het gebruik van de NOW, publiceert het UWV binnenkort een lijst met bedrijven die een voorschot hebben ontvangen van de eerste NOW-tranche. Twee derde van de toegekende NOW-aanvragen kwamen toe aan bedrijven met minder dan tien medewerkers. De ov-bedrijven, die nu nog op de lijst met voorschotontvangers staan, vallen inmiddels onder een separate regeling waardoor zij geen gebruik maken van de NOW. Zij zullen het voorschot geheel terugbetalen.

Met de Tozo kunnen zelfstandigen een aanvraag voor ondersteuning in levensonderhoud doen en een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Naar schatting 74.000 ondernemers hebben inmiddels een beroep gedaan op de verlengde regeling. Uit een steekproef onder gemeenten blijkt dat ongeveer 90% van de mensen die zich tot nu toe hebben gemeld voor het tweede tijdvak van de Tozo, ook in het eerste tijdvak de Tozo hebben aangevraagd. Precieze cijfers over het gebruik van de Tozo zijn over enige tijd beschikbaar.

De Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (Tofa) is bedoeld voor werknemers die door de coronacrisis (bijna) geen inkomsten meer hebben en geen uitkering kunnen krijgen. Sinds de openstelling van de Tofa op 22 juni heeft UWV bijna 17.000 aanvragen ontvangen, waarvan 7.500 aanvragen zijn goedgekeurd. Ruim 9.000 aanvragen zijn afgewezen, voornamelijk doordat het inkomen van de aanvrager in april hoger was dan 550 euro of doordat het inkomen in februari lager was dan 400 euro. De kosten van de Tofa-regeling zijn tot nu toe 9,4 miljoen euro voor de maanden maart, april en mei. De Tofa kan worden aangevraagd tot en met zondag 12 juli.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum: