Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Elk jaar biologische olijfolie in huis met adoptie van een olijfboom

Tholen - Een kennismaking in 2013 met olijfboeren in het zuiden van Spanje was het begin van Flor Y Sabor. "We werden geraakt door de eerlijke en traditionele manier waarop deze boeren biologische olijfolie produceren. Maar we ontdekten ook dat dat voor hen niet makkelijk was om deze manier van telen vol te houden", vertelt Michiel Drijver. 

Michiel Drijver (midden) met boeren Juan (rechts) en diens vader (links).

"Deze eeuwenoude olijfbomen zijn in gevaar doordat olijfolie steeds vaker genetisch gemanipuleerd wordt. We merkten dat de Europese en de Spaanse overheid de ogen sluiten voor deze schadelijke ontwikkeling. Daardoor wordt het voor boeren steeds moeilijker om hun puur biologisch product te verbouwen en te verkopen." 

Olijfbomen adopteren
Dus zette het Rotterdamse bedrijf een nieuw afzetkanaal op voor deze olijfolie. Consumenten kunnen voor €109 per jaar een olijfboom adopteren. "In ruil daarvoor krijg je een certificaat (met traceerbaarheid op basis van blockchain technologie) met daarop het nummer van jouw boom, een foto en de coördinaten van de locatie waar je boom precies staat. Bovendien ontvang je van de oogst elk jaar vier liter biologische, extra virgin olijfolie van de eerste koude persing in de vorm van acht blikken van 0,5 liter."

Op deze manier wil Flor Y Sabor deze boeren helpen om hun tradities en eeuwenoude olijfgaarden te behouden. "Dat doen we door een brug te slaan tussen dit idee en liefhebbers van mooie fair-trade producten." 

Biologische bomen
De deelnemende boeren zijn biologisch gecertificeerd. Hun bomen zijn niet belastend voor het milieu. Zo worden er dan ook geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De grond waarop de olijfbomen staan is niet geschikt is voor andere (landbouw)doeleinden. "We organiseren regelmatig proeverijen op locatie. En mocht je zelf een keer in Andalusië zijn, kun je natuurlijk je boom in levende lijve bekijken. De boeren zijn altijd in voor een praatje."

Naast het adopteren van een olijfboom kun je bij Flor Y Sabor ook terecht om de olijfolie te kopen. Dat kan via de webshop.

Voor meer informatie:
Flor Y Sabor - Ecological Cultivation
Michiel Drijver
+31 (0)6 47 40 80 50
[email protected]
www.florysabor.com