Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
9,3% van totale landbouwareaal

Bio-areaal in Spanje groeit in 2019 met 4,8% tot 2,35 mln ha

Het areaal voor biologische teelt in Spanje bedroeg 2.355.000 hectare in 2019, 4,8% meer dan het jaar ervoor, zo is op te maken uit voorlopige gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (MAPA). Bio-teelt maakt reeds 9,3% uit van het totale landbouwareaal.

De statistieken bevestigen de trend van aanhoudende groei van de Spaanse bio-teelt, met een gemiddelde jaarlijkse toename van 7,5% in de afgelopen vijf jaar. Daarmee blijft Spanje de grootste bio-producent in de Europese Unie en de op drie na belangrijkste in de wereld.

"Dit is een mooi cijfer dat geen twijfel laat over het engagement van onze telers", zei Luis Planas, de Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

"We zijn op de goede weg om de doelstellingen van de EU te halen, in lijn met het ‘Van boer tot bord’- en biodiversiteitsbeleid van de Europese Commissie. Ook de nationale strategische doelstellingen in het kader van het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) liggen binnen bereik, zonder dat we daarbij evenwel het noodzakelijke evenwicht tussen duurzaamheid en winstgevendheid uit het oog verliezen.”

Volgens de gegevens is bijna de helft van de bijna 2,4 mln hectare in gebruik als weiland (+ 5,6%), op een kwart worden eenjarige gewassen geteeld (+1,5%) en op het andere kwart meerjarige gewassen (+6%).

Aantal bio-telers neemt toe
Het aantal partijen actief in de bio-sector is met 6,4% gestegen tot 47.108 en groeit ook in alle categorieën: telers (+5,9%), verwerkende industrie (+13%) en afzetbedrijven (+24,8%), waaronder de vooral de retail opvalt met een stijging van 37%. De gemiddelde jaarlijkse groeitrend in de afgelopen 5 jaar was 7,4% voor de telers, 14% voor de verwerkende industrie en 27% voor de afzetbedrijven. 

Bij de teelt is er vooral een toename van het areaal van knollen (+13%), peulvruchten (+4,2%), fruitbomen (+9%), bananenbomen (+25%), citrus (+19%), bessen (+10%) en druiven (+7%). Het teeltoppervlak van biologische groenten en noten blijft gelijk.

Deze en nog meer gegevens zijn beschikbaar op de website van het Spaanse ministerie, die toegankelijk is via de volgende link.

Publicatiedatum: