Nog altijd dreigend watertekort in Nederland

Na twee uitzonderlijk droge maanden heeft de neerslag van de afgelopen weken voor verlichting gezorgd. Dat maakt echter nog geen eind aan de droogte.

Het neerslagtekort is nog altijd groot en regionaal zijn de grondwaterstanden nog steeds laag. De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) blijft daarom opgeschaald in Niveau 1 ‘dreigend watertekort’.

Rivieren
De afvoer van de Rijn is door de regen die vooral in het buitenland viel de afgelopen week wel flink gestegen richting normale waarden voor de tijd van het jaar. Voor komende week wordt weer een daling verwacht. De waterstand van de Rijn blijft gezien de tijd van het jaar boven het kritieke punt. De afvoer van de Maas blijft de komende week stabiel. Er is daarmee voldoende afvoer om aan de watervraag te voldoen in de gebieden waar aanvoer van rivierwater mogelijk is.

Neerslag
Door de gevallen regen is in Oost- en Zuid-Nederland de grondwatersituatie enigszins verbeterd. Maar de effecten zijn nog steeds merkbaar. In deze gebieden kan geen water vanuit de rivieren worden aangevoerd en is er sprake van verminderde gewasopbrengsten in de landbouw en schade aan natuur. De komende tijd zal de watervraag door het groeien van de gewassen toenemen.

Voorspellingen
De komende dagen is het droog en zonnig weer. Maar na het weekend valt er regen. Het gaat niet om heel grote hoeveelheden. Er valt elke dag wel ergens neerslag in ons land en dat zal in de vorm van buien zijn. De kans op grote hoeveelheden neerslag is klein.

Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt circa 166 mm. Door de neerslag van de afgelopen dagen is het neerslagtekort iets afgenomen, maar het zal de komende twee weken weer toenemen.

Bron: Rijkswaterstaat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven