Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruud Hendriks wordt MBO-practor Kringlooplandbouw

Ruud Hendriks, docent bodemvruchtbaarheid en teamleider van Aeres MBO Dronten Warmonderhof, is benoemd tot practor kringlooplandbouw bij Aeres MBO. De Drontense onderwijslocatie heeft hiermee de primeur binnen Aeres MBO. Practoraten zijn redelijk nieuw. Deze onderzoeksprogramma's zijn een MBO variant op de lectoraten in het HBO. Ze hebben als doel het delen van kennis en ervaring, om zo te komen tot verdere kwaliteitsverbetering van het onderwijs en een bijdrage te leveren aan de kennis over het onderwerp in de maatschappij. Die maatschappij zijn de agrariƫrs, maar gezien het thema ook zeker de burger/consument

Bodemvruchtbaarheid
Vanuit zijn standplaats Dronten gaat Ruud per 1 augustus drie dagen per week leiding geven aan het practoraat en blijft hij twee dagen actief als senior docent bodemvruchtbaarheid en circulaire landbouw bij Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Sinds 1991 is Ruud verbonden aan deze biodynamische landbouwopleiding, waar hij de laatste tien jaar ook teamleider was. Als er een nieuwe teamleider is gevonden, stopt hij daarmee. "Alle jaren dat ik teamleider was, bleef ik vanuit persoonlijke interesse ontwikkelingen in de circulaire landbouw volgen, zoals het in beeld brengen van productstromen in de landbouw en de mineralenbalans in de bodem. Ik vind het heel uitdagend om met boeren en docenten die de transitie naar kringlooplandbouw willen maken, zowel een langetermijnvisie als kortetermijnmogelijkheden te gaan ontwikkelen."

Onderzoeksgroep
Als practor werkt hij niet alleen. "De komende tijd ga ik een groep docentonderzoekers om me heen verzamelen die me concreet gaan helpen met praktijkgericht onderzoek, te beginnen voor vee en teelt in Barneveld en Emmeloord." Het practoraat richt zich mede op het vinden van verbindingen tussen gangbare en bio(dynamische) landbouw. "In de biologische landbouw is de kringloop binnen een bedrijf of binnen de sector relatief goed ontwikkeld. Dat is ervaring waar we op voort kunnen bouwen. Voor de land- en tuinbouw als geheel, bio en gangbaar, is het veel meer benutten van de reststromen uit de maatschappij nog een flinke weg te gaan. De doelstelling van het ministerie om krachtvoer van overzee en kunstmest sterk te reduceren vraagt grote veranderingen. Zo groot dat in mijn visie transitie een passender woord is dan verandering. Daar speelt ook nog een energietransitie doorheen, die ik er niet los van zie."

Met de onderzoeksresultaten maken Ruud en zijn team een vertaalslag naar mogelijkheden voor ondernemers in de agrofoodsector. "We hoeven gelukkig niet bij nul te beginnen. Ik woon zelf in Groningen en de Food Factory Westerkwartier in mijn gemeente vind ik een voorbeeld van een mooi kringloopinitiatief."

Website van de practor Kringlooplandbouw: www.landbouwkringlopen.nl 

Klik hier voor een eerder verschenen artikel over practoraten bij Aeres MBO.

Bron: Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Publicatiedatum: