Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko streeft naar uitbreiding bio-landbouwgrond met 300.000 hectare

Marokko is van plan diverse productieketens aan te moedigen milieuvriendelijker te gaan werken. Het land richt zich daarbij vooral op de biologische landbouwsector. De Europese landbouw heeft twee hoofddoelstellingen: tegen 2030 moet 25% van de gronden biologisch zijn en moet er binnen de sector 50% minder gebruikgemaakt worden van fytosanitaire producten (pesticiden, inputs, et cetera).

Marokko heeft de ambitie om de voor dit type landbouw gereserveerde gebieden, die een veelbelovende nationale en internationale toekomst hebben, te vergroten. Het land wil bijvoorbeeld een totale oppervlakte van 300.000 hectare aan biologische gronden zien te halen, zo laat minister van Landbouw Aziz Akhannouch weten.

Volgens Slim Kabbaj, voorzitter van de Club of Bios-ondernemers (CEBio) had het areaal bestemd voor biologische landbouw tot december een oppervlakte van 11.000 hectare. Een vrij bescheiden grootte in vergelijking met die van de andere landen, maar in ieder geval een heel goed begin. Marokko is langzaam begonnen met biologische landbouw, iets waarmee in Maghreb tot op heden nog vrij weinig was gedaan.

Wat betreft biologische landbouw heeft Marokko tal van mogelijkheden, zegt de expert. "Dankzij een plek tussen de Europese en Afrikaanse markt in heeft Marokko heeft een strategische positie. Verder kent de grond in Marokko tal van agro-ecologische pluspunten. Met name dankzij de duizenden hectare wilde aromatische en medicinale planten die erop groeien, kan de grond gemakkelijk worden 'omgezet' van conventioneel naar biologisch. Ook de regering en de interprofessionele organisaties willen de biologische sector ondanks enkele obstakels heel graag verder ontwikkelen."

Een project van een miljoen euro voor de ontwikkeling van biologische landbouw
In samenwerking met het Cirad (Het Franse Centrum voor Landbouwonderzoek voor Internationale Ontwikkeling) doet Marokko sinds 28 februari 2020 mee aan het IIABA-project, een proefproject waar 1 miljoen euro in is geĆÆnvesteerd. Het project heeft tot doel de ontwikkeling van biologische landbouw in Afrika (Tanzania en Oeganda) te ondersteunen, en dan voornamelijk die van Marokko.
Hoewel de biologische landbouw in Afrika aanvankelijk via exportmarkten was ontwikkeld, wil Marokko nu tegemoetkomen aan de groeiende vraag van consumenten in het noorden van het land. In het zuiden van het land is biologische landbouw al een manier om voedsel- en voedingszekerheid mee te kunnen garanderen. Verder wordt biologische landbouw binnen strategieƫn die klimaatverandering ofwel tegengaan ofwel volledig stoppen steeds belangrijker.

Bron: Agri Maroc

Publicatiedatum: