"Bio teelt is voordeliger in Egypte"

Op basis van een kostenberekening van de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling stelt de sociale onderneming SEKEM dat biologische gewassen in Egypte goedkoper kunnen worden geteeld dan conventionele voedingsgewassen. Op voorwaarde dat de externe kosten, die momenteel worden overgeheveld aan de maatschappij en toekomstige generaties, onderdeel uit zouden maken van de prijzen die consumenten betalen in supermarkten en restaurants. 

Het onderzoekt wijst uit dat een groot aantal van de gewassen die SEKEM teelt (waaronder rijst, suikerma├»s, aardappelen, tarwe en katoen) voordeliger kan worden geteeld dan conventionele wanneer  de kosten voor vervuiling, CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik hierin meegenomen worden. 

Al meer dan veertig jaar heeft SEKEM een voortrekkersrol op het gebied van duurzame landbouw in een voormalig woestijngebied. De onderneming genereert inkomsten uit de productie van kruidenthee, medicinale planten, katoen en verse AGF voor zowel de lokale als exportmarkt. Daarnaast draagt zij bij aan de maatschappij door de lokale bevolking werkgelegenheid en onderwijs te bieden evenals aan het milieu door het bevorderen van de biodiversiteit en de opslag van biomassa en koolstof uit de atmosfeer. 

Door haar kennis en expertise te delen, inspireert de Heliopolis Universiteit telers en agrarische ondernemingen om zich in te zetten voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige tuinbouwsector. 

SEKEM en de Heliopolis Universiteit werken samen om kennis uit te wisselen en te innoveren met Nederlandse agribusiness-experts zoals Delphy, Salt Doctors, Naecterra en Soil & More. 

 

Bron: Agroberichtenbuitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.