Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoge vraag en prijzen

"We zijn één van de weinigen die biocitroenen in Europa telen"

Voor het eerst beschikt het bedrijf Bio Campojoyma uit het Spaanse Almería dit jaar over een biologisch geteelde citroen met de Demeter certificering.

"We zijn heel tevreden over onze eerste citroenen van biologische teelt. Nog voor de oogst van start ging, kregen we al veel telefoontjes en was de belangstelling groot", zegt Francisco Jesús Montoya, oprichter en manager van Bio Campojoyma. "Er is nauwelijks concurrentie, want we zijn een van de weinige bedrijven in Europa die biologische citroenen telen. Toch zijn er nu ook enkele andere percelen in Spanje die zich in de overgangsfase bevinden."

De citroen heeft talrijke gezondheidsvoordelen en in de keuken kan de consument er op vele manieren mee overweg. Sinds het in 2017 besloot om te schakelen, is Bio Campojoyma in de biosector een referentie geworden, niet alleen in Spanje maar ook in Europa. Tegenwoordig heeft het bedrijf 45.000 citroenbomen op 160 hectare in Níjar en Los Gallardos, twee gemeenten in de provincie Almería.

"In tegenstelling tot andere jaren zijn de vraag naar en de prijzen voor biologische citroenen dit seizoen hoog gebleven", legt Francisco Jesús uit. "De kerstvakantie luidt meestal het begin van het einde van onze Fino in. Ook in andere teeltgebieden gaat het seizoen dan de laatste rechte lijn in en de vraag neemt doorgaans ook wat af. Maar dit jaar zorgde corona voor een serieuze opflakkering van de afzet. Biologische citroenen zaten in de lift. De consument was ook duidelijk op zoek naar citrus."

"Onze biologische citroen Fino was eind januari al volledig op en het zag ernaar uit dat een deel van onze biocitroenen in de bomen zouden blijven hangen, maar toen brak de coronoacrisis uit en in een mum van tijd vlogen ook de biocitroenen de deur uit. Wat later waren we zo druk in de weer met de pluk van het late Verna-ras dat we dachten dat we de maand juni niet zouden halen. De vraag is nu echter gestabiliseerd, omdat de overzeese citroen al zijn intrede heeft gedaan op de markten."

Bio Campojoyma zal het seizoen afsluiten met een afzet van 1,3 miljoen kilo biologische citroenen van eigen teelt, de helft meer dan vorig jaar. De belangrijkste bestemming is Duitsland, maar het exporteert ook naar andere landen in Midden-, Oost- en Noord-Europa. Slechts 10% is bestemd voor de interne Spaanse markt. In 2019 zijn er nog eens 80 hectare aangeplant, zodat de er in 2020-21 naar verwachting meer dan 2 miljoen kilo citroenen op de markt zullen worden gebracht.

"We zijn een jong bedrijf met amper 16 jaar op de teller, maar al vanaf het eerste begin hebben we rotsvast geloofd in duurzaamheid en innovatie. Daarom dachten we aan variëteiten waarmee we ons zouden kunnen onderscheiden en kozen we volop voor de citroen. We hebben ons die keuze nog geen moment beklaagd."

“We zijn niet alleen trots op onze biologische methode, het stelt ons ook in staat banen te creëren en bij te dragen aan de economie in onze provincie. Dat is in deze tijden meer dan ooit nodig."

De biologische teelt is gebaseerd op een traditionele manier van tuinbouw, met respect voor het milieu en de natuurlijke kringloop van de aarde, waarbij rekening gehouden wordt met plant, dier en bodem. Het biobedrijf draagt dus bij aan de duurzaamheid en het natuurlijke evenwicht van de omgeving. Campojoyma teelt verschillende rassen biologische citroenen in verschillende gebieden, zodat het met de vroege rassen uit warmere gebieden en de late variëteiten uit iets koudere streken, ook al is die productie iets lager, de klanten jaarrond kan bedienen. Concreet gaat het om drie soorten: Fino 95, van september tot februari; Fino 49, de meest productieve, van november tot maart;  Verna, van februari tot augustus.

Voor meer informatie:
Rocío Guerrero
Bio Campojoyma
Tel: +34 950386590 (Spanje)
Mobiel: +34 662113766
[email protected]
www.campojoyma.com

Publicatiedatum: