Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe deeltijd biologische glastuinbouwopleiding

Aeres MBO Dronten Warmonderhof, de mbo-opleider in biodynamische land- en tuinbouw, biedt vanaf komend schooljaar een nieuwe maatwerkopleiding bioglastuinbouw aan in deeltijd. De opleiding is in eerste instantie opgezet voor glastuinbouwbedrijven die hun middenkader-medewerkers de kans willen geven, zich door te ontwikkelen in de bio(dynamische) glastuinbouw. Een opleiding daarvoor was er nog niet in Nederland.

De BBL-opleiding is ook geschikt voor nieuwe instromers die een toekomst en ontwikkelingsmogelijkheden zoeken in deze innovatieve sector. Dat vertelt vakdocent Maarten Vrensen.

Student Ties van de Ven dieft tomaten. Foto: Aeres Warmonderhof

"De biologische glastuinbouw is altijd volop in ontwikkeling. De optimalisatie van bodemvruchtbaarheid en de continue verbetering van het kasklimaat hebben prioriteit, net als de biologische aanpak van steeds weer nieuwe ziekten en plagen. Een van de andere uitdagingen in deze sector is de voortdurende ontwikkeling van nieuw en bestaand middenkader. Het opleiden van eigen personeel is vaak noodzakelijk omdat er relatief weinig instroom is vanuit het onderwijs. Voor een optimale aansluiting op de praktijk wordt de opleiding ontwikkeld in nauwe samenwerking met de vereniging Bioglasteelt." 

Gedegen praktische en theoretische basis
Degenen die werken bij een biologisch glastuinbouwbedrijf en die zich daar verder willen ontwikkelen, zijn bij uitstek de studenten van deze nieuwe maatwerkopleiding in deeltijd. Ook geïnteresseerden die nieuw zijn in deze sector vinden in deze tweejarige, gespecialiseerde glastuinbouwopleiding van Aeres MBO Dronten Warmonderhof een gedegen theoretische en praktische basis.

"Via opdrachten en excursies krijgen de deelnemers alle gelegenheid om kennis uit te wisselen met collega’s van andere bedrijven uit heel Nederland en België. De deelnemers krijgen les van onze vakdocenten en van gastdocenten uit de glastuinbouw, zoals tuinders, onderzoekers, voorlichters en handelaren. Het uitgebreide vakkenpakket is zoveel mogelijk toegespitst op biologische glasteelt. Denk aan bodemkunde, bemesting, plantkunde, plantgezondheid, groenteteelt, bedrijfseconomie, management en biologisch-dynamische landbouw."

Aanmelden en subsidie
Het leerbedrijf kan een subsidie aanvragen voor BBL-arbeidsplaatsen. Deze subsidie is bedoeld als tegemoetkoming voor de begeleidingstijd die de bedrijfseigenaar besteedt aan de medewerkers-in-opleiding. Meer informatie over aanmelden en kosten is te vinden op de website van Aeres MBO Dronten Warmonderhof: www.aereswarmonderhof.nl

Publicatiedatum: