Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fairtrade Original zet eerlijke handelsketen op in Mexico

"Ook voor de bio-certificering worden de boeren ondersteund"

Onlangs heeft Fairtrade Original zes nieuwe kruidenpasta's voor originele Mexicaanse gerechten geĆÆntroduceerd. Voor de totstandkoming van deze nieuwe lijn is een hele nieuwe eerlijke handelsketen opgezet. Hiervoor heeft met Lotje Kaak veel werk verzet. "Na bijna twee jaar hard werken zijn we erg trots op het resultaat en we gaan met de boeren toewerken naar een Fairtrade en bio-certificering", vertelt Lotje, Development Manager bij Fairtrade Original. 

De producten zelf zijn niet biologisch gecertificeerd, maar Lotje geeft aan dat de boerengroep in Mexico het erg belangrijk vindt hun producten te verbouwen met oog voor mens en milieu. "In 2018 startte ik mijn zoektocht naar mogelijke samenwerkingspartners in Mexico. In april 2019 beklonken we de samenwerking met deze twaalf kleinschalige en bewuste boeren uit Huasca de Ocampo. Zij zijn nu volop in ontwikkeling om verder te professionaliseren en op grote schaal en volgens strakke tijdsschema's te produceren. Sinds de samenwerking van start is gegaan wordt er gebouwd aan een eerlijke handelsketen. De boeren vinden het belangrijk om goede producten te leveren, in harmonie met de natuurlijk. Om de grond niet uit te putten maar juist te verbeteren met landbouw werken zij bijvoorbeeld al biologisch, met zelfgemaakte compost en planten ze gewassen voor versterking van de biodiversiteit. Daarbij willen ze een groeiend netwerk vormen dat andere boeren inspireert om van traditionele landbouwtechnieken af te stappen en over te gaan op biologische landbouw."

Vanaf het moment dat Fairtrade Original de samenwerking is aangegaan met de boeren uit Huasca de Ocampo gaat dit, ondanks dat de boeren nog niet Fairtrade gecertificeerd zijn, volgens de Fairtrade voorwaarden. "Momenteel wordt hard gewerkt aan de Fairtrade-certificering", vertelt Lotje. "Vanuit Fairtrade Original ondersteunen we de boeren bij deze processen. Zo heeft de groep trainingen ontvangen van succesvolle sterke coƶperaties uit de buurt. Na de Fairtrade certificering gaat Fairtrade Original met de boeren aan de slag voor de biologische certificering en worden ze ook hierbij ondersteund. Op welke termijn hiermee gestart kan worden, is op dit moment vanwege de COVID-19-situatie nog onduidelijk."

Voor meer informatie: [email protected], www.fairtradeoriginal.nl