Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Haegeli, Karl Haegeli Erben AG:

"Goede kansen voor bio-producten op de Groothandelsmarkt Zürich"

Op de Groothandelsmarkt van Zürich heerst sinds kort weer optimisme: de lokale gastronomen mogen na een wekenlange sluiting van de horeca langzaam maar zeker hun deuren weer openen. En ook Zwitserse en geïmporteerde verse producten arriveren weer in de gebruikelijke hoeveelheden op de groothandelsmarkt. Ook Marco Haegeli, gespecialiseerde aanbieder van importproducten en mede-eigenaar van Karl Haegeli Erben AG, kijkt weer vooruit, al zij het voorzichtig. 

Kersenseizoen in volle gang
Precies op tijd voor de herstart van de horeca arriveren er volop Italiaanse seizoensproducten op het groothandelsterrein in Zürich. Deze week worden bijvoorbeeld de eerste Italiaanse kersen uit Vignola aan de stand aangeboden. "Er is een zeer grote vraag naar deze producten. Parallel hieraan handelen we ook in Spaanse kersen, maar deze zijn qua kwaliteit echter niet zo mooi als de Italiaanse vroege kersen.“ Dit weerspiegelt zich dan ook in de handelsprijs: Spaanse kersen worden momenteel voor circa 9-10 Zwitserse frank (circa 8,46-9,40 euro) per kg verhandeld, Italiaanse kersen laten zich daarentegen deels voor de dubbele prijs verkopen.


Marco Haegeli in de markthal Zürich.

Volgens de actuele prognoses zullen er binnenkort ook Franse producten op de markt komen, zegt Marco. "Vanaf begin juni volgen dan vermoedelijk de eerste vroege kersen uit Zwitserland.“

Artisjokken: seizoenswisseling wordt voltrokken
Een andere blikvanger op de stand van de firma Haegeli zijn de artisjokken, die momenteel uit drie verschillende teeltgebieden af worden genomen. "Momenteel zijn er nog de laatste exemplaren uit Italië, hun seizoen loopt bijna ten einde. Ondertussen is ook Frankrijk reeds sinds enkele weken op de markt present: de artisjokken uit de Bretagne zijn dit jaar iets vroeger verkrijgbaar dan anders, en tegelijkertijd handelen we in artisjokken uit de Zuid-Franse regio Roussillon“, schetst Marco de situatie. Er worden over het algemeen twee rassen uit Frankrijk aangeboden, de Castel en Cardinal. "De Cardinal is meestal iets populairder onder de klanten, vanwege de mooie paarse kleur."

Cardinal-artisjokken uit Frankrijk zijn zowel in conventionele alsook in biologische kwaliteit verkrijgbaar.

Groeiend bio-assortiment
Hoewel het leeuwendeel van het assortiment in conventionele kwaliteit wordt aangeboden, zet de firma Haegeli sinds dit jaar in sterkere mate in op bio-producten. "We hebben altijd al in de koude tijd van het jaar bio-citrus uit Sicilië in het assortiment gehad en dit werd door de klanten gewaardeerd. Dit jaar hebben we besloten om ons CH-BIO te laten certificeren en ons bio-assortiment bijpassend uit te breiden."


Verse bio-producten uit Italië. 

Volgens de gespecialiseerde handelaar is er op de Engrosmarkt Zürich evenals op de Zwitserse markt in het algemeen een interessant potentieel voor bio-producten voorhanden. "In de winter wordt er overwegend in bio-citrus en groenten uit Italië gehandeld. Momenteel komen er steeds meer Zwitserse groenten op de markt. We stellen ook vast dat steeds meer Zwitserse telers bereid zijn om over te stappen op biologische teelt. Vooral in de gespecialiseerde retail en op de weekmarkt wil de Zwitserse consument waar mogelijk voor lokale en biologische producten kunnen kiezen. De volgende logische stap zou Demeter zijn, deze bio-vereniging wordt in Zwitserland ook steeds meer een belangrijk onderwerp.“

Voor meer informatie:
Karl Haegeli Erben AG
Marco Haegeli
Würzgrabenstrasse 6
8048 Zürich 
Tel. +41 44 439 78 00
Fax. +41 44 439 78 09
E-mail: [email protected] 
Web: www.haegeli.com 

Publicatiedatum: