Tholen – Rattengif is sinds medio 2018 verboden om buitenshuis in te zetten voor het bestrijden van ongedierte in Nederland. Binnenkort volgt ook een Europees verbod voor het gebruik van dit gif. Maar de overlast van ratten en muizen dreigt echter de komende jaren alleen maar toe te nemen meldde het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in 2019. Tijd om de ouderwetse muizenvallen weer van onder het stof te halen. Voor wie er geen heeft liggen of gewoon een nieuwe wil aanschaffen, heeft het bedrijf Dimo Systems een muizenval met high tech snufjes ontworpen: Xignal.

Het ontwerp van de muizenval blijft simpel maar het gebruik van software en een eigen online platform is nieuw voor de vrij conventionele sector van ongediertebestrijding. We vroegen Peter Mouthaan, algemeen directeur bij Dimo Systems, waarom je een muizenval zou willen uitrusten met zulke software.

“Als je een muizenval hebt staan in je schuurtje, kun je makkelijk per dag kijken of er een muis in zit,” vertelt Peter. “Maar grote bedrijven hebben vaak honderden van zulke muizenvallen staan op het terrein en dan is het helemaal niet meer zo makkelijk om elke dag alle vallen te controleren op muizen en ratten. Daarom geeft de Xignal muizenval een signaal af als er een muis in de val is gelopen. Die stuurt hij door naar je telefoon, computer of tablet waarop je precies kan zien wanneer de rat is gevangen en kan je deze val weer snel vrij maken en opnieuw scherp stellen. Dat is ook hygiënischer want bij de conventionele vallen blijft een muis of rat vaak nog een week dood in de val liggen en dat trekt weer ander ongedierte aan.” De hightech ratten- en muizenvallen (ze worden in twee maten verkocht door Dimo Systems) werkt naast het doorgeven van signalen aan de beheerder ook met een geurdoos om het ongedierte te lokken. “Dit is ook hygiënischer dan het gebruik van ouderwetse blokjes kaas en het gaat ook niet schimmelen. Daarnaast hebben we naast de vallen nog een aantal andere sensoroplossingen waarmee je eerst een plaag kunt lokaliseren voordat je de vallen aanschaft.”

“Niet alleen bespaar je daarmee een arbeidskracht uit die anders alle vallen moet nalopen,” vertelt Peter. “Je hebt op deze manier ook je gegevens paraat bij steekcontroles van de NVWA of andere instanties. Je kan dan laten zien welke vallen je hebt staan en wat dat heeft opgeleverd. Je kan dan ook laten zien dat je op een gerichte manier de plaag kan bestrijden omdat je met de data kan zien waar de meeste muizen en ratten in de val zijn gelopen.”

Met het coronavirus ziet Peter dat het gebruik van deze vallen harder nodig is dan ooit. “Restaurants en andere zaken die nu gesloten zijn, krijgen meer last van deze beesten omdat er geen mensen zijn die ze afschrikken. Ze hebben dus vrij spel in deze gesloten zaken. Daarnaast wil je ook voorkomen dat er een plaagbestrijder over de vloer moet komen omdat dit weer een contact teveel is met de social distancing die we nu in acht moeten nemen. Niet alleen is dit een plaag die veel voorkomt bij de restaurants. We zien dat de hele AGF-sector er last van heeft. Van de groenteverwerkers tot de inpakstations en van de aardappelopslag bij de teler tot het magazijn van de groothandel. Dat terwijl je gif als bedrijf niet meer mag gebruiken.”

Voor meer informatie
Marleen Coopmans
Dimo Systems BV
Rondgang 10
5311 PB Gameren
Tel: +31 (0)88 5300 400
Mob: +31 (0)6 82 94 98 68
info@dimosystems.com
www.dimosystems.com