Herman het Vriendschapsbrood nieuw leven ingeblazen

Smaakt en Desemenzo starten per vandaag een nieuwe generatie vriendschapsbrood. Met BROODS Vriendschapsbrood willen ze een waar bakvirus verspreiden door heel Nederland.

De culinaire kettingbrief
Sommigen zullen het nog herkennen: Herman het Vriendschapsbrood. De culinaire kettingbrief die piekte in de jaren ’80 en ’90. Na tien dagen intensieve verzorging van ‘Herman’ werd er van een deel van het deeg iets gebakken. De rest werd weer doorgegeven om de kettingbrief in stand te houden. "Een mooi concept", vertelt Kim Waninge, Brand Manager van Smaakt, "zeker in deze tijden van social distancing is het mooi om iets letterlijk samen te kunnen delen. Samen eten en bakken verbindt."

Kim Waninge, Brand Manager van Smaakt.

Nieuw recept
Het originele vriendschapsbrood werd gevoed met melk, bloem en suiker. "Het recept mocht wel iets meer van deze tijd, waarin we toch een stuk verantwoorder proberen te leven", legt Kim uit. Zodoende kwam de samenwerking Edwin Klaasen van Desemenzo tot stand. Edwin: "Mijn doel hierin is samen het respect voor (desem)brood herwinnen door zelf weer de handen in het deeg te steken. Het is meer dan alleen wat ingrediënten bij elkaar gooien. Wedden dat jouw eigen gebakken desembrood het allerlekkerste smaakt?"

Edwin Klaasen van Desemenzo.

Het BROODS Vriendschapsbrood wordt enkel gevoed op basis van 400 gram speltmeel en 400 gram water. Hierdoor ontstaat een natuurlijke gisting en krijg je uiteindelijk een desemstarter om zuurdesembroden mee te bakken. "We hebben nog getwijfeld om voor de naam Holly Brood te gaan, de nieuwe generatie vriendschapsbrood, maar vonden een eigen naam toch origineler", aldus Kim. De BROODS desemstarter heeft slechts zes dagen nodig voor het 'opvoeden' en wordt vervolgens in vier gelijke delen verdeeld. Doordat er steeds drie delen worden weggeven en doorgevoed, zijn er hopelijk binnen enkele weken tijd al duizenden mensen aan het deegdelen en bakken.

Smaakt Speltmeel

#Deegdelen: win een jaar lang gratis Smaakt meel
Naast dat het BROODS Vriendschapsbrood een leuk, laagdrempelig en toegankelijk project is om met elkaar te delen, valt er voor de competitieve persoonlijkheden wel degelijk iets te winnen. Alle deelnemers die hun desemstarter avontuur online delen met #deegdelen maken kans op een jaar lang gratis melen van Smaakt.

Kijk voor alle informatie over de actie, de receptuur voor het opstarten of onderhouden van de desemstarter en diverse downloads (zoals eindrecepten voor desembrood en printable weggeeflabels) op www.smaakt.bio/vriendschapsbrood.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven