Areaal voor groenten, stamfruit, bessen en asperges moet uitgebreid worden

Brandenburg wil biologische landbouw vanaf 2021 sterker subsidiëren

Met nieuwe financiële prikkels wil Brandenburg de biologische landbouw vanaf het komende jaar sterker bevorderen. Om de arealen van groenten en producten zoals stamfruit, bessen en asperges uit te breiden, moet onder andere de tweejarige invoeringssubsidie verhoogd worden. Dat deelde het ministerie van Landbouw in Potsdam mee.

In Brandenburg wordt momenteel op 13 procent van het landbouwareaal volgens biologische richtlijnen geteeld. Daarmee ligt Brandenburg boven het Duitse gemiddelde van tien procent. Het doel in Brandenburg en de rest van Duitsland is om dit aandeel tot het jaar 2030 te vergroten naar 20 procent.

Subsidie voor nieuwkomers
Reeds in de huidige EU-subsidieperiode die dit jaar afloopt had Brandenburg de subsidiebedragen voor de overstap naar biologische landbouw en het blijven bedrijven van biologische landbouw verhoogd. Daardoor was het areaal verder gegroeid. Tussen 2012 en 2015 was de subsidie voor nieuwkomers helemaal stopgezet. Dat heeft tijdelijk tot een afname van de biologische landbouw in Brandenburg geleid. Van 2010 tot 2019 zijn biologische landbouwarealen nu met bijna drie procent uitgebreid.

Toekomstig moeten de subsidies die in Brandenburg uitbetaald worden in de eerste twee jaar na de overstap op biologische landbouw, zich oriënteren aan de hoogte van de subsidies van andere deelstaten met soortgelijke landbouwstructuren.

Bio-velddag aangekondigd
Voor de kosten die bij de bio-bedrijven ontstaan doordat controlerende instanties controles uit moeten voeren op milieuvriendelijke akkerbouw, moet eveneens een compensatie gegeven worden. Het ministerie deelde verder ook mee dat er toekomstig jaarlijks tijdens een zogenaamde bio-velddag praktijkkennis wordt overgedragen aan geïnteresseerde agrarische bedrijven.

De bio-markt boomt momenteel weliswaar, maar de vraag naar lokale producten zoals bio-groenten en bio-aardappelen kan echter slechts voor een beperkt deel gedekt worden. Dit geldt in het bijzonder voor Berlijn, de grootste afzetmarkt voor bio-producten in Duitsland. Hier moeten de lokale telers met voordelige importen concurreren, de concurrentie is hard. Daarom wil het ministerie van Landbouw sterker dan tot nu toe het met EU-middelen gesubsidieerde project 'lokale bio-groenten uit Brandenburg' ondersteunen.

Groententeelt en verkoop gezamenlijk bevorderen
Momenteel wordt er onderzocht welke obstakels er weggenomen zouden moeten worden om groententeelt en verkoop te bevorderen, verklaarde het ministerie. Bovendien is er een gecoördineerde teeltplanning tussen de bedrijven gepland bij aanvankelijk aardappelen, wortelen en uien. Het doel is de bio-groententeelt rendabel uit te breiden.

In het coalitieverdrag is is ook de komst van een EU-gecertificeerd landbouw-regiokeurmerk vastgelegd. Hier wordt momenteel een onderzoek naar gedaan, dat in de herfst van dit jaar afgesloten zal zijn, deelde het ministerie mee. Het nieuwe keurmerk moet volgens het ministerie er onder meer bij helpen dat producten uit Brandenburg beter herkend worden door de consumenten.

Bron: LR Online


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven