Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De natuur trekt zich gelukkig nergens van aan"

55.000 biologische bloemen in bloei langs de Stinzenroute Buitenpost-Kollum

Vanwege de coronacrisis gaat de geplande opening van de nieuwe Stinzenroute Buitenpost-Kollum op vrijdag 3 april niet door. De vorig jaar 55.000 geplante biologische bloembollen trekken zich daar niets van aan en groeien of het een lieve lust is. Ze staan allemaal prachtig in bloei. Mensen kunnen de route individueel lopen en genieten van deze lokale natuur als ze zich strikt houden aan de richtlijnen van de overheid: ga er in je eentje op uit en houd 1,5 meter afstand van elkaar.

De wethouders van gemeente NOF en van Achtkarspelen zouden de opening van de Stinzenroute met een ludieke actie voltrekken. Bassischolen in Buitenpost en Kollum hadden diverse activiteiten gepland en ondernemers op de route waren van plan alle wandelaars een warm welkom te heten met heerlijke lekkernijen. Corona gooit roet in het eten, maar de organisatoren blijven niet bij de pakken neerzitten. “De bloembollen staan tot en met half april in volle bloei, dus de komende weken is de route op zijn mooist. De route is 13 km lang dus 1,5 meter afstand houden moet ook prima lukken en loop de route bij voorkeur alleen.”, aldus Tjerkje van der Laan van het Bloemenparadyske.

Stinzenroute door Buitenpost, Kollum en het landschap
De Stinzenroute volgt grotendeels de route van de Foodwalk en komt langs vele plekken waar biologische bloembollen zijn aangeplant. De stinzenroute maakt echter nog een uitstap naar Kollum en weer terug. Vorig jaar in oktober hebben scholen, bedrijven, verenigingen, organisaties en vele andere vrijwilligers op al die plekken 55.000 bloembollen geplant. “De natuur trekt zich gelukkig nergens van aan, dus al deze inzet is zeker niet voor niets geweest. Dan zou het toch mooi zijn als mensen komende periode kunnen genieten van alle kleuren en geuren die deze voorjaarsroute biedt”, vertelt Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht.

Izi.TRAVEL app
De route kun je lopen met de izi.TRAVEL app. Deze app is de digitale gids van de stinzenroute. Bij elke bollenplek vertelt de school, vereniging of organisatie die daar bollen heeft geplant het verhaal over deze plek. Een prachtige manier om de route op en top te beleven. De app is beschikbaar via de Appstore (Apple) en Google Play (Android). Zoek in de app op ‘stinzenroute’ om de route te vinden. In de app is er ook een mogelijkheid om de gehele route te downloaden via WIFI, zodat je deze ook offline kunt lopen.

Kaart Stinzenroute
Tevens heeft Binnenste Buiten Post een kaart van de route gemaakt om de route via non-digitale weg te wandelen. Deze kaart en meer info over de stinzenroute kun je vinden op: www.dewouden.com/stinzenroute 

Initiatiefnemers en financiers
De stinzenroute is het resultaat van het project Bloeiende Bollen voor Bijen en Burgers in Buitenpost en Kollum. Het is een Mienskipsinitiatief van Stichting Wrâldfrucht, bedrijven, verenigingen en scholen uit Buitenpost en Kollum. Het Iepen Mienskipsfûns, Gemeente Achtkarspelen en Gemeente Noardeast-Fryslân en vele vrijwilligers steunen het project.

Publicatiedatum: