Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Meijnders, BDO Accountants & Adviseurs

“Liquiditeit is prioriteit en daarvoor is inzicht nodig”

Tholen – Begin maart staken de adviseurs bij BDO Accountants & Adviseurs al de koppen bij elkaar om te kijken wat er nodig is, om bedrijven inzicht te geven in hun financiële situatie als ze in de problemen komen door het  coronavirus. Eind maart werd duidelijk dat deze voorbereidingen geen overbodige luxe waren.

“Uit het overleg begin maart kwamen al snel twee tools naar voren,” vertelt Frank Meijnders, specialist Flowers & Food en nu ook deel van het Landelijk Crisisteam bij BDO rond COVID-19. “We hebben een corona impact scan voor bedrijven ontwikkeld waarmee we snel scenario’s kunnen doorrekenen en wat het betekent als een bepaald percentage van de omzet wegvalt. Dit is een eerste diagnose. Als uit de uitkomst van deze impact scan tekorten blijken dan is dat de basis voor het inzetten van de Fast Financial Insight tool waarmee we meer mogelijkheden hebben om bepaalde effecten door te rekenen.”

Eerste diagnose
“De corona impact scan, de eerste tool, werkt op basis van een audit-file waarmee we samen met de ondernemer de cijfers inzichtelijk kunnen maken om de financiële situatie bij verschillende scenario’s in kaart te brengen,” vertelt Frank. “Sommige ondernemers hebben soms een daling van de omzet van soms wel 90%, wat voor impact heeft dat op de onderneming? Dan kan je al snel het overzicht verliezen in je bedrijf. Wat nu erg belangrijk is, is voldoende liquiditeit voor dit moment en de komende weken. Omdat niemand weet hoe deze crisis zich in de komende maanden gaat ontwikkelen kijken we met bedrijven naar de aankomende 13 weken als een kritische termijn en op basis van die tijdsperiode kijken we ook welke maatregelen er nodig zijn.”

Inzicht in de effecten die COVID-19 heeft op de financiën van je bedrijf

Liquiditeit vrijmaken
“Cash is King op het moment,” vertelt Frank. “Dat is gebleken uit de financiële crisis van 2008. We kijken dan ook samen met de klant hoe we liquide middelen binnen zijn bedrijf vrij kunnen maken. Daarvoor hebben we onder andere een aantal tips opgesteld die daarbij kunnen helpen. Sommige bedrijven hebben behoefte aan liquide middelen omdat ze bijvoorbeeld de afgelopen tijd veel hebben geïnvesteerd of hun liquiditeit erg afhankelijk hebben gemaakt van de afzet.

Dan is het noodzakelijk om daar nu snel verandering in aan te brengen door te kijken hoe marges, afzet en kosten zich gedragen in deze scenario’s.”

Een inzicht kan gegeven worden tot maximaal 6 maanden. De eerste 13 weken zijn echter cruciaal

Fast Financial Insight
“De impact scan kan een reden zijn om verder te gaan met de Fast Financial Insight tool als er sprake is van tekorten. Hierbij kunnen we aan meer knoppen draaien en kan je met meer effecten rekening houden in het overzichtelijk maken van de financiën. Zo kunnen we doorberekenen wat het effect is van het aanvragen van uitstel van het betalen van belastingen of wat de invloed is van de noodmaatregelen die de overheid nu beschikbaar heeft gesteld. Zo’n inzicht is niet alleen belangrijk om zelf het overzicht te houden en te weten welke kant het opgaat in het bedrijf maar ook als onderbouwend document naar de bank of fiscus toe.”

Deze inzichten zijn belangrijk volgens Frank. “Hoe sneller je inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf, hoe sneller je kunt handelen. We hebben nu al een aantal cases lopen bij ondernemingen uit de sector en de reacties zijn louter positief.

De sector
Voor de AGF en de sierteelt ziet Frank nog een paar kenmerkende ontwikkelingen. “We zien dat de sierteelt momenteel rake klappen krijgt met een voorraad die niet lang te bewaren valt en zo uitdraait op een fors verlies. De AGF heeft minder te maken met klappen, uiteindelijk moeten we allemaal blijven eten maar we zien ook dat we in Nederland veel produceren voor de export. Met 17 miljoen mensen valt dat niet allemaal op te eten. Voor de rest verschillen de scenario’s heel erg van bedrijf tot bedrijf. Het is sterk afhankelijk van de situatie en die is voor iedereen anders. Juist daarom vullen wij deze tools in, in nauwe samenspraak met de ondernemer. Wij kunnen dan de juiste vragen stellen om zodoende te weten aan welke knoppen er gedraaid moet worden voor een realistisch scenario voor de komende 13 weken die nu cruciaal zijn.”

Voor meer informatie:
Frank Meijnders
BDO Accountants & Adviseurs B.V.
Tel: +31 (0)70- 338 07 93
[email protected]
www.bdo.nl/corona