Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Invoering distributievoorwaarden voor Demeter handel en verwerking

Na een interactief proces van enkele jaren worden op 1 april distributievoorwaarden ingesteld voor Demeter verwerkers en handelaren. Deze voorwaarden worden opgenomen in het Demeter Voorwaarden Handboek.

Met de invoering van distributievoorwaarden geeft Stichting Demeter invulling aan sociaaleconomische voorwaarden om te komen tot collegiaal werkende ketens. Ook nu in de huidige coronacrisis wordt duidelijk hoe belangrijk echte verbondenheid en onderlinge solidariteit zijn voor onze samenleving.

Voor boeren en tuinders gelden boven de wettelijke biologische normen een aantal strenge voorwaarden en richtlijnen ter bevordering van onder andere bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en dierenwelzijn om aan een Demeter-licentie te kunnen voldoen. Naleving van deze normen wordt onafhankelijk geïnspecteerd. Daarnaast doen de landbouw licentiehouders mee aan collegiale toetsingsgesprekken om te kijken hoe ze hun bedrijf kwalitatief verder kunnen verbeteren vanuit de biodynamische landbouwmethode.

Voor handelaren bestaan tot nog toe wel controles om te garanderen dat onze producten het Demeter-label mogen dragen, maar geen toetsbare voorwaarden voor verbinding met onze achterliggende waarden en het mee ontwikkelen van het keurmerk.

Samengevat is het doel van de distributievoorwaarden:

  • Het stimuleren van billijke verhoudingen in de handelsketen
  • Te zorgen dat de biodynamische landbouw zich kan blijven ontwikkelen
  • Het garanderen van kwalitatief juiste communicatie voor de consument
  • Te zorgen dat Demeter producten als kwaliteitsproducten worden gevoerd

Stichting Demeter is verantwoordelijk voor het afgeven van licenties in Nederland en Vlaanderen en is geaccrediteerd vanuit Demeter Internationaal. Inmiddels hebben onder andere Duitsland en Oostenrijk ook distributievoorwaarden ingevoerd. Handelaren die naar een land met een distributie strategie exporteren zijn daar aan gehouden. Ondertussen wordt er in internationaal verband gewerkt aan harmonisatie.

De distributievoorwaarden gelden vanaf 1 april voor nieuwe aanvragers. Bestaande licentiehouders hebben tot maximaal 2 jaar de tijd om de voorwaarden te implementeren.

Voor meer informatie:

Bert van Ruitenbeek, directeur - [email protected]

René Heusschen, coördinatie certificering - [email protected]

www.stichtingdemeter.nl

Publicatiedatum: