Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tante Toos maakt snoep zonder troep

Tholen – Wat begon als een experiment met een zelfgemaakte traktatie voor de peuterklas van haar jarige zoontje, groeide uit tot een heus snoepmerk. Snoep zonder troep zoals oprichter Elze Schaap van het merk Tante Toos Suikerloos zegt. En nu zijn de snoepjes van gedroogd fruit ook biologisch. “Dit was al lange tijd een wens. Er is niet veel snoepgoed biologisch en vaak zit hier wel geraffineerde suiker in. In de MATTIES niet. Natuurlijk bevatten deze wel natuurlijke fruitsuikers, maar ze hebben ook nog hun vitamines, mineralen en vezels.”

Traktatie
Die geraffineerde suiker was bijna vier jaar geleden de aanleiding voor Elze om te experimenteren. “Ik at al een tijd geen geraffineerde suiker, gluten en zuivel meer en probeerde ontzettend veel uit. Zoals ook fruitleer, wat de MATTIES zijn. Toen mijn zoontje 4 jaar werd, had ik voor op zijn peuterspeelzaal als traktatie MATTIE & GUMMIE snoepjes gemaakt. Er werd enthousiast op de traktatie gereageerd. Ik had op dat moment geen werk, had mijn baan als moderedacteur na 8 jaar opgezegd, want ik wilde iets anders. Omdat ik vond dat er nog te weinig op de markt was aan ‘gezonde’ snacks voor kids, dacht ik. Dan doe ik het zelf! Anderhalve maand later stond ik op de markt met MATTIES & GUMMIES en was TANTE TOOS SUIKERLOOS geboren! Na twee weken kwamen de eerste verkooppunten en vanaf daar is het hard gegaan.” Verkooppunten vond Elze, naast de webshop, bij conceptstores, kinderwinkels, boerderijwinkels, vegan lunchrooms.


Er zitten drie verschillende smaken in één doosje: appeltaart, tropical mango en sweety aardbei.

Biologisch
Ervaring met productontwikkeling had Elze niet, wel met het bedenken en uitwerken van concepten. Bij coöperatie Flowers&Sours vond ze hulp in het ontwikkelen van de producten. Al snel wist ze dat het niet haar ambitie was om de productie zelf te doen. Daarom zocht ze naar een fabrikant die het fruit kon drogen. “In Nederland waren die  superlastig te vinden. In Tsjechië vond ik een goed productiebedrijf dat 100% biologisch volgens mijn richtlijnen werkt.” Voor de Matties wordt biologisch fruit gebruikt en sinds ze in deze fabriek worden gemaakt, zijn de Matties biologisch. “Omdat deze gedroogde fruitmatjes op lage temperatuur gedroogd worden, blijven de vitamines en mineralen bewaard en kun je verantwoord snoepen. Het is een lekkere fruitsnack voor in de lunchbox, snackdoos of als cadeau.”

Workshops
Naast het uitbreiden van de productlijn, besteedt Elze veel energie in het zijn van een on- en offline platform over gezond eten voor ouders en kinderen. “Ik wil laten zien hoe leuk, lekker en makkelijk dit is. Naast een verantwoord product aanbieden, wil ik mensen vooral bewust maken van wat gezonde voeding is en wat het voor je kan betekenen.” Daarom geeft ze vanaf het begin ook workshops, over het leren maken van snoep zonder snoep, raw sweets of over het vullen van een gezonde lunchbox. “Een andere workshop die ik aan ouders en kinderen samen geef, heet ‘Eet de regenboog’. In deze workshop wordt spelenderwijs geleerd over het eten van alle kleuren van de regenboog en waarom dit goed voor je is. We gaan samen aan de slag, het is een leuke ervaring voor zowel de ouders als de kinderen. Daarnaast ben ik kindervoedingscoach en ben ik bezig met het maken van een boek, kortom, genoeg leuke plannen!”

Voor meer informatie:

TANTE TOOS Suikerloos
+31 [0]6 33 97 20 73
[email protected]
www.tantetoos-suikerloos.nl