Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Importeur Georg Thalhammer: koude-inval is goed voor de afzet

"Egyptische biologische Hokkaido pompoenen zullen uiterlijk begin april uitverkocht zijn"

Sinds circa drie weken arriveren er verse biologische Hokkaido pompoenen uit Egypte in het Beierse Steinfeld. Deze zijn geteeld door een bio-bedrijf van de Daltex group. "Dit jaar bedraagt ons importvolume circa 750 ton: voor het komende teeltseizoen vanaf september 2020 bestaat er een aanzienlijk potentieel om deze hoeveelheid te vergroten. Wanneer de verkoop zo verder gaat, zal het totale aanbod eind maart/ begin april uitverkocht zijn", schetst Georg Thalhammer, grootleverancier en eigenaar van het gelijknamige bedrijf, de situatie. Wat betreft de actuele verpakkingscapaciteit zit men aan de limiet, luidt het verder. "Er kunnen echter nog nieuwe klanten bijkomen, een beetje ruimte is er nog.“


Biologische Hokkaido pompoenen van de nieuwe oogst uit Egypte. / Foto: Georg Thalhammer e.K.

De volumes in het Noord-Afrikaanse teeltland schommelden in de afgelopen jaren sterk. Momenteel lijken de telers aldaar de teelt goed in de hand te hebben en er worden stabiele hoeveelheden geëxporteerd. Wat betreft de vraag kunnen er aanzienlijke groeipercentage geregistreerd worden, ziet de vakhandelaar en bio-pompoenpionier van het eerste uur. "Aldi Süd en Nord zijn inmiddels compleet overgestapt op biologische Hokkaido pompoenen. Ik ben ervan overtuigd dat ook andere ketens binnenkort voor bio-Hokkaido zullen kiezen. Hokkaido is het perfecte product om als het goede voorbeeld te dienen en op de middellange termijn de totale landbouw over te laten stappen op biologische teelt. Dat zou veel problemen zoals overproductie, verontreiniging van de grond en verontreiniging van het grondwater wegnemen en zou voor aankomende generaties een leefbare toekomst mogelijk maken."


Georg Thalhammer (tweede van links) en zijn team op de BioFach in Nürnberg van dit jaar. De Beierse bio-pionier hoort van oudsher tot de vaste exposanten in Nürnberg en werd reeds meerdere keren onderscheiden vanwege zijn innovatieve productconcepten. / Foto: Georg Thalhammer e.K. 

Aanvullende import uit Argentinië
Qua prijs worden de Egyptische pompoenen over het algemeen tegen tevredenstellende prijzen verhandeld, ongeveer net zoals de Duitse bio-pompoenen in het afgelopen seizoen. Parallel aan de leveringen uit Egypte komen er ook Zuid-Afrikaanse partijen op de markt. "De prijs ligt bij beide herkomsten echter op ongeveer hetzelfde niveau.“ De Beierse grootleverancier focust zich desondanks alleen op de partijen uit Egypte, aanvullend worden er kleinere hoeveelheden uit Argentinië geïmporteerd. "De eerste Argentijnse ladingen zijn onderweg en zullen binnenkort in de handel verkrijgbaar zijn. Momenteel is het vanwege de koude-inval erg goed pompoenweer. Het feit dat de media op het coronavirus focust leidt ook tot een verkooptoename. Pompoen vormt namelijk een goede noodvoorraad, een pompoen is wekenlang houdbaar", aldus Georg.


Vers geoogste bio-pompoenen in Egypte / Foto: Georg Thalhammer e.K.  

Duitse marktverzorging met bio-Hokkaido
De Duitse marktverzorging met biologische Hokkaido pompoenen concentreert zich vooral op de herfst en de eerste wintermaanden. Begin januari werden dit jaar de laatste partijen uit Duitse teelt verkocht. "Direct in aansluiting hierop hebben we korte tijd Nederlandse pompoenen verhandeld. Vanaf de tweede week van februari zijn we compleet overgestapt op Egyptische producten", vertelt Georg.


Een blik op het bio-areaal in Egypte / Foto: Georg Thalhammer e.K.  

Tot eind maart zullen de laatste Argentijnse biologische Hokkaido pompoenen arriveren. Midden/eind april daalt de vraag normaal gesproken sterk en worden er onder andere restvoorraden uit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland verhandeld: "Vanaf begin/midden juli verwachten we dan de eerste pompoenen uit de vroege teeltgebieden zoals de Pfalz“, meent Georg afsluitend.

Voor meer informatie:
Georg Thalhammer
Handel mit Biolebensmitteln e.K.
Tannenweg 10
D-97854 Steinfeld
Tel.: 0049 9359 9090376
Fax: 0049 9359 9090415
E-mail: [email protected]  
www.georg-thalhammer.de 

Publicatiedatum: