Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bulgaarse biologische sector bereidt zich voor op nieuwe uitdagingen

De zesde internationale conferentie tijdens de AGRA 2020-beurs, waarin Nederland dit jaar heeft deelgenomen, vond plaats op 20 februari in de Bulgaarse stad Plovdiv.

Internationale conferentie
Boeren, producenten en handelaren in biologische levensmiddelen, Bulgaarse en buitenlandse deskundigen en wetenschappers, en vertegenwoordigers van staatsinstellingen en gemeenten kwamen bijeen op de internationale conferentie "Bulgarian Organic Farming - Can We Reset the System" op 20 februari in Plovdiv, tijdens de AGRA 2020 International Agricultural Exhibition, die georganiseerd werd door de stichting voor biologische landbouw, BIOSELENA, en het ministerie van Landbouw, Voeding en Bosbouw, de Bulgaarse vereniging BIOPRODUCTS en AGRO TV.

Biologische sector en circulaire landbouw in Nederland
Nederland, dat bijna een derde van de omvang van Bulgarije heeft en een bevolking heeft die bijna drie keer zo groot is als Bulgarije, is een wereldleider op het gebied van landbouwtechnologie, inclusief de biologische landbouw. 75.000 hectare (4%) van de landbouwgrond in het land wordt biologisch verbouwd. Zowel de omvang van het biologisch geteelde areaal als het aantal gecertificeerde biologische bedrijven neemt gestaag toe. Het aandeel biologische producten op de markt is het afgelopen jaar met 4,3 procent toegenomen. De Nederlandse biologische producenten zijn de enige in de Europese Unie die geen financiering voor de biologische productie ontvangen. Dit is een ervaring die zeer waardevol is voor Bulgaarse biologische boeren, en ze zullen deze ervaring tijdens de conferentie delen,samen met nog een belangrijk onderwerp - de ambitie van Nederland om binnen tien jaar een leiderschapsrol te vervullen op het gebied van circulaire landbouw. Het land heeft al een visie en een actieplan ontwikkeld, en de Nederlandse boeren en voedselverwerkers worden aangemoedigd om partners in andere landen te zoeken, zoals Bulgarije, om hun bedrijven circulair te maken. 

Bulgaarse biologische sector
De conferentie " Bulgarian Organic Farming – Can We Reset the System?" werd op een cruciaal moment gehouden voor de Bulgaarse biologische sector. Een van de grootste uitdagingen waar Bulgaarse biologische boeren mee te maken hebben, is dat de marktvraag groter blijft dan het aanbod. Na enige onrust, veranderingen in de regelgeving en een aantal jaren zonder financiële steun, wordt voor 2020 een nieuwe financiering voor biologische producenten verwacht - 40 miljoen euro voor biologische boeren in de komende drie jaar - echter onder aanvullende voorwaarden. Een nieuwe regelgeving van de Europese Commissie voor de biologische productie zal in 2021 ingevoerd worden. Een van de doelen van de 'Farm-to-Table'-strategie, waarvan de details waarschijnlijk binnenkort door de Commissie zullen worden bekendgemaakt, is bedoeld om de biologische productie te vergroten. IFOAM, de International Federation of Organic Farming Movements, zegt dat dit doel gebaseerd moet worden op bepaalde meetbare factoren, zoals dat 20% van het agrarische land binnen de EU tegen 2030 biologisch moet worden verbouwd (in 2017 was dit nog 7,2%).

Programma van de conferentie
Tijdens de conferentie werden de nieuwe ontwikkelingen in de wet- en regelgeving om Bulgaarse biologische boeren te ondersteunen besproken, evenals goede biologische praktijken, modernisering en innovaties, nieuwe producten en mogelijkheden om deze te realiseren, én de nieuwste resultaten van wetenschappelijke tests die zijn uitgevoerd op biologische bedrijven. Daarnaast werd er speciale aandacht besteed aan de 'succesverhalen' van de beste Bulgaarse biologische merken.

Tijdens de conferentie werden ook resultaten van succesvolle projecten in Bulgarije worden gepresenteerd: "Een gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor ons allemaal" en de pan-Europese initiatieven "Relacs" en "Liveseed", waarbij we drie Nederlandse partners hebben. Een van de sprekers op de conferentie is Marian Blom, projectmanager bij Bionext. De markttrends en marketingmogelijkheden voor biologische producten werden gepresenteerd door het Nederlandse bedrijf Tradin Organic. Natuurlijk konden bezoekers ook biologische producten van Bulgaarse producenten proeven.

Bron: Agroberichten buitenland

Publicatiedatum: