Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe gaat Demeter om met het doden van dieren?

Omdat er bij stichting Demeter meerdere vragen binnenkwamen over hoe Demeter omgaat met het doden van dieren binnen de biodynamische landbouw, heeft de stichting tekst en uitleg geplaatst op de website.

"Door onze normen over de percentages eigen voer die onze boeren verplicht zijn om voor de dieren te verbouwen, werken onze boeren in hoge mate grondgebonden en is er in verhouding tot gangbaar geen sprake van grote aantallen landbouwhuisdieren. Dieren staan in de biodynamische landbouw -naast de productie van zuivel, vlees en eieren - vooral in het teken van bodemvruchtbaarheid en de boeren voldoen aan de hoogste standaarden voor dierenwelzijn, gericht op de ruimte creëren voor zoveel mogelijk dier-eigen gedrag. In Nederland hebben we tot nog toe geen Demeter gecertificeerd varkensvlees (een lokale uitzondering: Ridammerhoeve voor eigen verkoop). Ook omdat de vraag hiernaar ontbreekt."

"Slachterijen vallen onder twee categorieën. Aan de ene kant zijn er de bedrijven die de dieren slachten, aan de andere kant zijn er de bedrijven die de dieren vervolgens verwerken tot product voor consumenten. Als Demeter hebben wij alleen bedrijven onder licentie die de dode dieren verwerken. De bedrijven, die de dieren slachten, ook voor een stukje Demeter vlees, moeten wel voldoen aan de Skal - lees Europese wetgeving voor biologisch - normen. Wij hebben wel aanvullende voorwaarden voor het beperken van stress voor het slachten (zie 14.5.1 van ons handboek). Zo is de maximale reisafstand voor een dier 60 minuten."

"In de praktijk zien we dat veel van onze boeren op zoek gaan naar een kleine slachterij in de buurt waarvan zij zich verzekeren dat het er zo diervriendelijk mogelijk aan toe gaat. Dit betekent soms ook dat ze kiezen voor een kleine slachterij die geen Skal keurmerk heeft (omdat ze daar in verhouding tot de kosten te klein voor zijn). In dat geval wordt het vlees niet onder het Demeter keurmerk verkocht, maar komt het wel beschikbaar via huisverkoop."

"Voor het pluimvee bestaat er momenteel helaas maar één optie omdat ze maar kleine hoeveelheden kippen tegelijk aanleveren. Bij deze slachterij (W. van der Meer en zonen) wordt gewerkt met elektrische baden om de kippen te doden. Er is discussie of een elektrisch bad beter is dan vergassen. Sommigen dierenactivisten zijn voorstander van vergassen als minst onvriendelijke methode."

"Idealiter zou het mobiele slachten op het boerenerf van de grond komen zodat er geen transport hoeft plaats te vinden. Helaas is het recente experiment daarmee nog niet positief bevonden."

Voor meer informatie: www.stichtingdemeter.nl 

Publicatiedatum: