Sinds het einde van de jaren negentig vormen biologische appelen een vast onderdeel van het productaanbod van het Duitse BayWa Obst. Onder de merknaam 'Bio-Obst vom Bodensee' vermarkt het dochterbedrijf van de internationale fruitleverancier BayWa München biologisch fruit afkomstig uit de omgeving van de Bodensee. 

BayWa Obst werd in november vorig jaar als eerste hardfruitleverancier in Europa gecertificeerd volgens de biocyclisch-vegan-standaard. Als partner van het Württembergische Obstgenossenschaft Raiffeisen steunt BayWa haar telers, die al werken volgens de biocyclische-vegan-richtlijnen, door hun producten van het bijbehorende kwaliteitspredicaat te voorzien. Dit predicaat vergroot ook de zichtbaarheid van biocyclische vegan-producten en helpt het toenemend aantal consumenten dat de voorkeur geeft aan plantaardige voeding een weloverwogen aankoopbeslissing te maken. 

De biocyclische vegan teelt is een veganistische vorm van de biologische landbouw waarbij geen vee wordt gehouden en waarbij ook geen ingrediënten van dierlijke oorsprong worden toegepast. Deze vorm van landbouw wordt gekenmerkt door het gebruik van mest- en voedingsstoffen op puur plantaardige basis en de systematische implementatie van methoden voor een consistent humusvormingsproces. De biocyclische-vegan-richtlijnen zijn sinds 2017 aangenomen door IFOAM als de internationale ecologische standaard in de IFOAM Family of Standards. De keurmerkorganisatie is de non-profit Adolf Hoops Society in Berlijn. De inspectie en certificering van de bedrijven wordt uitgevoerd door CERES in samenwerking met door de EU geaccrediteerde biologische controle-organen.

Biocyclische vegan gecertificeerde appelen van BayWa / Foto: BayWa AG

Biocyclische vegan-producten veroveren de markt
Producten van biocyclische vegan oorsprong zijn op het ogenblik al beschikbaar in Duitsland (appelen, pruimen, noten), Griekenland (citrus, kiwi's, druiven, bananen, Hokkaido-pompoen, Sharonfruit, gember, groenten, olijven, olijfolie), Cyprus (granaatappelen, olijfolie), Hongarije (sojabonen, zonnebloempitten, tarwemeel) en Frankrijk (wijn). Teeltbedrijven in Zwitserland (veldgroenten, sojabonen) en Nederland (veldgroenten) bereiden zich momenteel voor op het verkrijgen van een biocyclische vegan certificering. 

Appelen van de oogst uit 2019 die op drie verschillende biocyclische vegan bedrijven werden geteeld, zijn dit seizoen voor het eerst op de markt gekomen. Deze teeltbedrijven bevinden zich in de buurt van de Bodensee. De appelen worden bewaard, gesorteerd en verwerkt volgens de eisen van het biopakstation van BayWa in Ravensburg, dat biocyclisch vegan is gecertificeerd. 

Concrete antwoorden op moderne uitdagingen 
"Onze grootste zorg is de continue en duurzame ontwikkeling van de teelt. Met het biocylcisch-vegan-keurmerk kunnen wij onze visie ook naar de buitenwereld uitdragen," zegt Stefan Geiger, van Nessenach, één van de drie biocyclisch-vegan appeltelers in de regio Bodensee. Samen met de oogst van Nikolaus Glocker, van Tepfenhart, en Clemens Hund van Meckenbeuren, het eerste Duitse bedrijf dat sinds 2017 volgens biocyclisch-vegan teeltmethoden werkt, bedroeg de totale productie in 2019 zo'n 1.500 ton appelen. 

Gezien de sociaalpolitieke relevantie van de biocyclisch-vegan benadering en de problematiek op het gebied van het klimaat, het beschermen van natuurlijke hulpbronnen, de volksgezondheid, voeding en dierenwelzijn, biedt deze benadering concrete antwoorden. De steungroep die zich bezighoudt met de verspreiding van de biocyclisch-vegan teeltmethode zal zich het komende jaar meer gaan richten op educatie, met name om geïnteresseerden en beleidsvormers aan te spreken die zich kunnen vinden in de doelstelling van de biocylische vegan landbouw. 

Voor meer informatie:
BayWa Obst GmbH & Co. KG
Raiffeisenstr. 1
D-88214 Ravensburg
Tel : +49 (0)751 808-234
Fax : +49 (0)751 808-232
info-obst@baywa.de 
www.baywa.de/pflanzenbau_obst/obst/obsthandel/