Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Mosterd (Gilad Produce): "Coronavirus zorgt voor onverwachte vraag naar Israelische paprika's uit Rusland"

Hollands seizoen groene en Black Bullet-pepers van start

Tholen - Bij Gilad Produce is deze week het Hollandse seizoen voor de groene pepers van start gegaan, evenals de eerste aanvoer van de Black Bullet Jalapeno. "De markt is niet verkeerd om te starten. Klanten zijn klaar om over te schakelen naar het Hollandse seizoen. Vanaf medio maart verwachten we ook weer de eerste Hollandse rode pepers", vertelt Frank Mosterd.

Gilad Produce heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot een heuse peperspecialist. "Inmiddels zijn we een grote speler in Nederland op het gebied van verse pepers en met ons eigen merk Chili Festival hebben we de laatste jaren een goede naam opgebouwd. We bedienen een brede range aan klanten, variërend van groothandels tot supermarkten, maar altijd als verlengstuk van de exporteur. We exporteren zelf niet, maar bedienen in samenwerking met de Hollandse exporteurs de eindklant", aldus Frank.

Rond week 12/13 zal ook het Hollandse paprikaseizoen weer opstarten bij Gilad. "We hebben zo'n 23 hectare pepers en paprika's van eigen Hollandse teelt. In het verleden lag de nadruk bij ons op groene paprika's maar dit jaar hebben we een uitbreiding van 9 hectare in rood, omdat die markt de afgelopen jaren beter was dan groen", vertelt Frank. "De kracht van Gilad is dat we alles samen doen met en voor onze telers. Wij geloven dat dit de manier is om het beste rendement voor iedereen uit de markt te halen. We hebben de laatste jaren een mooie sterke groep telers aan ons gebonden en zien zeker meer ruimte om deze groep uit te breiden."

Ook het biologische aanbod vertoont bij het bedrijf een stijgende lijn. "De aanvoer van biologische paprika's uit Israël komt nu goed op gang. In december en januari was de vraag nog matig, maar de laatste twee weken is er herstel opgetreden en de prijzen zijn goed op het moment. Daarnaast krijgen we aanvullend biologische paprika's komkommers en puntpaprika's uit Spanje binnen", vertelt Frank. "Zo krijgen we elk jaar meer voet aan de bio-grond. Ook voor het zomerseizoen oriënteren we ons op uitbreiding van de bio-aanvoer."


Nieuwe aanwinst Jimmy van de Wijgert is verantwoordelijk voor de biologische afdeling van Gilad Produce en neemt ook een stuk kwaliteitsmanagement voor zijn rekening

De markt voor conventionele Israëlische paprika's was dit winterseizoen vrij vlak met relatief lage prijzen en weinig schommelingen. "Er zijn in feite nauwelijks Israëlische paprika's naar Nederland gekomen. De export van Israel-paprika's  is hoofdzakelijk gericht op Rusland en Noord-Amerika de laatste jaren", vertelt Frank.

Als gevolg van het coronavirus is de Russische vraag naar Israëlische paprika's de laatste weken opgeleefd. "Rusland koopt normaal veel paprika's in China. Nu die orders zijn afgenomen, kan het voor Israël nog een leuk in plaats van een matig seizoen worden. Er moet namelijk nog wel zo'n 40% van de productie geoogst worden"

Voor meer informatie:
Frank Mosterd
Gilad Produce
Poortcamp 9c
2678 PT De lier
T. +31 174 528 067
[email protected]   
www.giladproduce.nl