Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Oosting, coördinator inkoop AGF Ekoplaza:

"Storm Ciara vermindert Spaanse bio-oogst

Met het bezoek van Ciara is de eerste storm in ons land die een naam heeft gekregen een feit. Maar niet alleen wij, ook andere Europese landen hebben de afgelopen maanden te maken gehad met extreme weersomstandigheden, zo meldt René Oosting, coördinator inkoop AGF Ekoplaza. In Spanje bijvoorbeeld heeft het -  vooral aan de oostkust – flink gespookt. Niet alleen de wind, ook hevige regen- en sneeuwval zorgde daar voor veel overlast. In bergachtige gebieden is de impact voor de landbouw groot geweest. De enorme hoeveelheid neerslag heeft gezorgd voor waterstromen die de gewassen flinke schade toe hebben gebracht. De oogst van de boeren in deze regio is daardoor minder groot dan andere jaren, het aanbod dus kleiner.

René Oosting, coördinator inkoop AGF Ekoplaza: "Veel gewassen hebben het door regen, sneeuw en hagel zwaar te verduren gehad. In Zuidoost-Spanje, Murcia is er heel veel regen gevallen. Veel velden zijn ondergelopen. In Zuid-Spanje bij Almeria heeft het zelfs gesneeuwd. De beschikbaarheid vanuit Spanje wordt steeds moeilijker en de verladingen zijn daardoor vertraagd. De komende tijd blijft het een uitdaging om producten überhaupt te kunnen aanbieden en de prijzen betaalbaar te houden.”

Murcia, aan de Spaanse Oostkust, is een belangrijke winterleverancier van groente voor heel Europa. Het is ook de thuisbasis van veel biologische boeren. Veel groentenpercelen daar zijn overstroomd door hevige regenval in januari. Niet voor het eerst, in het najaar werd deze regio ook al getroffen door noodweer. De storm Gloria teisterde de oostkust van Spanje met zeer koude winden en overvloedige regen- en sneeuwval. In de heuvels van Murcia viel sneeuw. Regen en wind zorgden voor veel schade aan de teelt. Door de kou en de bewolking werden de planten in hun groei belemmerd. Het overvloedige water op de akkers met broccoli, bloemkool en bladgroenten bemoeilijkte het oogsten. De velden waren vaak niet of nauwelijks te betreden. Het verklaart de schaarste van Spaanse groenten aan het begin van dit jaar. Ook Spaanse citrus hebben het zwaar te verduren gehad. Verschillende velden sinaasappels en mandarijnen zijn overstroomd doordat rivieren buiten hun oevers traden.

De weersomstandigheden in Europa tonen de kwetsbaarheid van onze natuur aan, en ook de noodzaak om daar voorzichtig mee om te gaan. Bodemerosie is een probleem met grote gevolgen. Bij hevige neerslag zijn de consequenties direct zichtbaar. Veel landbouwgrond gaat verloren door te intensief gebruik. Bomen moeten plaats maken en worden gekapt.  Het gebruik van kunstmest tast de grond aan. Op langere termijn wordt de bodem er arm en schraal van. Bij forse neerslag stroomt de grond weg. In Zuid-Europa is de bodemerosie aanzienlijk en heeft het tot forse landbouwschade geleid. Bodems die beheerd worden volgens de biologische landbouwmethode hebben een betere structuur en bevatten meer leven en organische stof door het gebruik van organische mest in plaats van kunstmest en het weglaten van chemische bestrijdingsmiddelen. Bij overstromingen wordt het water beter opgenomen en wordt erosie voorkomen.

Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl 

Publicatiedatum: