Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boerenorganisaties luiden noodklok om handelsverdragen

Een coalitie van boerenorganisaties heeft deze week een brief aan de Commissies Buitenlandse Handel, Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en Europese Zaken van de Tweede Kamer gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over CETA, TTIP 2.0  en andere vrijhandelsverdragen. Ook roepen zij hun leden op een email aan de ‘boerenpartijen’ te sturen die nu nog voor CETA zijn (CDA) of twijfelen over hun positie (ChristenUnie en SGP).

De brief en oproep zijn afkomstig van Agractie Nederland, Farmers Defence Force, de vakbonden voor melkveehouders DDB en NMV, de akkerbouwers binnen NAV en de pluimveehouders binnen de NVP, de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding en Platform Aarde Boer Consument.

Boerenpartijen
In de februari stemt de Tweede Kamer over de ratificatie van het handelsverdrag tussen de EU en Canada: CETA. De boerenorganisaties waarschuwen voor de negatieve gevolgen van CETA, Mercosur en andere handelsverdragen omdat zij leiden tot oneerlijke concurrentie binnen de veehouderij en akkerbouw. "Het wordt zo steeds moeilijker om de meerkosten voor de toenemende milieu-en dierenwelzijnseisen in hun prijzen terug te vinden. We vinden het onbegrijpelijk dat zogenaamde ‘boerenpartijen’ als het CDA boeren in de steek lijkt te laten door in te stemmen met CETA, terwijl SGP en ChristenUnie nog steeds twijfelen."

"Dit terwijl het Associatieakkoord met Oekraïne aantoont hoe oneerlijk deze verdragen uitpakken voor boeren: Oekraïense legbatterijen worden toegelaten terwijl de legbatterij in de EU is verboden. En een truc met bewerkt Oekraïens pluimveevlees werd zelf beloond met een extra quotum pluimveevlees. Daarboven op dreigt de import van nog veel meer pluimveevlees Brazilië en Thailand, allen tot stand gekomen onder veel lagere milieu- en dierenwelzijnsstandaarden."

TTIP 2.0
"Als CETA nu wordt weg gestemd is de kans veel kleiner dat potentieel nog schadelijkere verdragen als TTIP 2.0 en een verdrag met de Mercosur er door komen. Juist vorige week liet de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen weten snel een vrijhandelsdeal met de Verenigde Staten te willen afsluiten. Handelscommissaris Hogan liet weten dat de Europese standaarden op gebied van voedselveiligheid verlaagd kunnen worden om zo’n deal mogelijk te maken. Wederom dreigt landbouw zo als wisselgeld te worden gebruikt om de export van Europese auto’s niet in gevaar te brengen."

Alternatieven
Nu een nee tegen CETA betekent volgens de organisaties ook dat er ruimte komt voor een rechtvaardiger en milieuvriendelijker handelsbeleid, waarbij boeren binnen en buiten Europa wél eerlijke prijzen voor zo milieu- en diervriendelijk mogelijke producten ontvangen. "Het is een beslissend moment omdat er het komende jaar onderhandeld wordt over het toekomstige Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) dat gaat gelden voor de komende zeven jaar. Als marktbescherming en flexibele productiebeheersing binnen veehouderij en akkerbouw, weer een plek krijgen in dit handels- en landbouwbeleid, kan het GLB-budget veel effectiever worden ingezet."

Voor meer informatie: www.boerenstoppenceta.nl 

Publicatiedatum: