"Deense bio-levensmiddelenmarkt zal tussen 2017 en 2030 verdrievoudigen"

Sterke groei verwacht in belangrijke biologische Scandinavische markten

In een nieuw rapport voor de Scandinavische Raad van Ministers wordt voorspeld dat belangrijke Scandinavische biologische markten een sterke groei zullen gaan doormaken tijdens het komende decennium.

De belangrijkste bevindingen die in het door Rambøll Management Consulting geproduceerde rapport van 125 pagina's staan zijn:

  • Denemarken verwacht dat de waarde van zijn biologische voedselmarkt zal verdrievoudigen tijdens de periode 2018-2030, van €1797 miljoen (2018) naar €6091 miljoen (2030).
  • Zweden verwacht de waarde van zijn biologische voedselmarkt te verdrievoudigen tijdens de periode 2018-2030. De verwachting is dat de biologische markt een waarde zal krijgen van €5552 miljoen.
  • Noorwegen en Finland zullen de waarde van hun biologische markten gaan verdubbelen. 
  • Hoewel de ontwikkeling van deze markten in een veel vroeger stadium zit, groeien de biologische markten in de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) zeer snel, met een nadruk op de export.
  • Belangrijke regionale biologische drijfkrachten van de markt zijn een sterke consumenteninteresse en een politieke agenda die de sector ondersteunt.

In het rapport staat dat de omvang van de biologische landbouwgrond, de waarde van de biologische markt en het bijbehorende biologische aandeel in de totale voedselverkoop in de Scandinavische en Baltische landen sterk uiteenloopt.

In het algemeen blijven consumenten in de Scandinavische en Baltische landen zich richten op een gezonde levensstijl en leggen zij een verband tussen biologisch en gezondheid. Daarnaast zien veel consumenten biologische producten als een betere keuze voor het milieu. Deze factoren hebben, samen met productiesubsidies en ondersteunende politieke agenda's, bijgedragen aan de aanzienlijke groei van de biologische productie en verkoop in de afgelopen jaren in de Scandinavische en Baltische landen.

Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland worden in het rapport genoemd als de meest ontwikkelde markten voor de verkoop en productie van biologische levensmiddelen, met Denemarken en Zweden als duidelijke koplopers op beide gebieden. Terwijl de Baltische landen worden gecategoriseerd als opkomende markten, hebben zij de afgelopen tien jaar wel een duidelijke groei doorgemaakt, vooral wat de exportmogelijkheden betreft.

Markten en het biologische aandeel

De biologische markt van Zweden is momenteel de grootste, op basis van waarde, vooral door de grotere bevolking en economie. Zweden heeft ook de grootste hoeveelheid biologische landbouwgrond (zowel qua biologische oppervlakte als qua aandeel in de totale landbouwgrond). In het nieuwe rapport wordt opgemerkt dat langdurige politieke en gemeentelijke inspanningen in combinatie met een grote vraag van de consument ertoe hebben geleid dat de biologische landbouwgrond tussen 2005 en 2017 met 160% is toegenomen (de Zweedse regering heeft deze maand haar doelstelling op nieuw geformuleerd om ervoor te zorgen dat in 2030 30% van alle Zweedse landbouwgrond onder een biologisch systeem valt).

Denemarken blijkt de regio (en de wereld) te leiden wat betreft het aandeel van de biologische landbouw in de totale voedselmarkt (12% in 2017), met Zweden op de tweede plaats (9%) en Finland op de derde plaats (3%).

De omzet van de biologische detailhandel is vergelijkbaar in Denemarken en Zweden (respectievelijk €1522 miljoen en €1638 miljoen), hoewel het biologische aandeel binnen de detailhandel het hoogst is in Denemarken met 13,3% (2017), vergeleken met de 9,3% van Zweden (2018).

De biologische detailhandel in Noorwegen is veel kleiner dan bij zijn Scandinavische buurlanden, en slechts 2% van de totale voedselverkoop is biologisch. Maar de auteurs van het rapport melden dat deze sector wel een stabiele groei doormaakt.

Ook in Finland ligt de biologische voedselverkoop binnen de detailhandel rond de 2%, maar ook hier maakt de markt sinds 2015 een stabiele groei door.  

De mogelijkheden voor de foodservicesector

De foodservicesector biedt een andere belangrijke biologische kans in Scandinavische landen. De biologische omzet in de foodservicesector bedroeg in 2018 €507 miljoen en €275 miljoen in 2017 in respectievelijk Zweden en Denemarken.

De verkoop van biologische producten binnen de foodservicesector in Zweden wordt voornamelijk gedreven door aankopen in de publieke sector. De verkoop van biologische producten aan de Deense foodservicesector, waar een grote impuls is gegeven door Organic Denmark om de restaurantsector aan te trekken, is sinds 2005 verzesvoudigd.

Alcohol - een nuttig monopolie

Een ander belangrijk kanaal voor de verkoop van biologische producten in de Scandinavische regio is de exclusieve verkoop van alcoholische dranken door de overheid (Systembolaget in Zweden en Vinmonopolet in Noorwegen). Zij zijn qua omvang vergelijkbaar met of zelfs groter dan de foodservicemarkt in hun respectieve landen en zijn van groot belang omdat zij door hun positie als monopolie binnen de alcoholverkoop rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op het assortiment en het soort product dat de consument koopt.

Vooruitkijken

In het rapport wordt voorspeld dat de Scandinavische landen de komende tien jaar hun verkoop van biologisch voedsel via alle kanalen zullen laten groeien.

De grootste stijging wordt verwacht in Denemarken, dat volgens het rapport tussen 2017 (€1797 miljoen) en 2030 (€6091 miljoen) zijn totale markt voor biologische levensmiddelen in alle kanalen zal verdrievoudigen.

In Zweden wordt een iets lagere groei voorspeld, maar deze zal naar verwachting tussen 2018 en 2030 nog steeds verdubbelen (met een waarde van €5552 miljoen in 2030). Het biologische aandeel van de totale voedselmarkt zal naar verwachting toenemen van de huidige 9% naar 15%. Ondanks een opmerkelijke vertraging van de groei van de Zweedse markt voor biologische producten in 2018 (gedaald naar 4% ten opzichte van percentages tussen de 20-40% tussen 2015-17), dat wordt toegeschreven aan consumenten die overstappen op alternatieve 'ethische' labels zoals plantaardige en lokale producten,  voorspelt het rapport dat de vraag van klanten naar biologische producten zal blijven groeien, aangezien biologische producten al populair zijn bij Zweedse huishoudens.

Verwacht wordt dat Noorwegen tussen 2018 en 2030 de waarde van zijn totale markt voor biologische levensmiddelen meer dan verdubbelt, van €420 miljoen (biologisch aandeel van 2%) tot €1053 miljoen (5%).

In Finland zal de ontwikkeling naar verwachting vergelijkbaar zijn met die van Noorwegen en zal de totale markt voor biologische levensmiddelen tussen 2018 en 2030 naar verwachting meer dan verdubbelen in waarde, van €606 miljoen (marktaandeel van 3%) tot €1546 miljoen.

Het volledige rapport kan hier gedownload worden.

Bron: Natural Products Global 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven