Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michal Gulczysnki over het Poolse wortelseizoen

"Ik verwacht dat de grens tussen biologische en conventionele teelt zal vervagen"

Het hete en droge weer maakten 2019 tot een moeilijk jaar voor Poolse wortelen. De groei verliep traag en de kwaliteit van de groente ligt onder het niveau van voorgaande seizoenen. Eén Poolse groententeler is van mening dat dit te wijten is aan de stressvolle omstandigheden van dit seizoen. 

GPOiW Polfarm is een Poolse groentenhandelaar die voornamelijk gespecialiseerd is in wortelen. Volgens exportmanager Michal Gulczynski kon dit jaar het volledige potentieel niet worden behaald. "Tijdens het groeiseizoen van de wortelen maakte het land een zeer droge en warme periode door waardoor de wortelen langer de tijd nodig hadden om te groeien. Tegelijkertijd moesten de velden vaker geïrrigeerd worden, wat de kosten van de teelt verder op heeft gedreven. We hebben ook gemerkt dat de oogst vroeg is begonnen, wat betekent dat de wortelen die momenteel op de markt zijn, langer dan normaal in koelhuizen bewaard zijn. Ik heb begrepen dat het weer en de bewaaromstandigheden stressvol zijn geweest voor de wortelen hetgeen geleid heeft tot kwaliteitsverlies."

Poolse handelaren maken zich zorgen over de kwaliteitsproblemen omdat het seizoen nog enige tijd zal duren. "Als er in december al sprake is van kwaliteitsproblemen hoe zal de situatie dan in maart of april zijn? De toestand is niet rampzalig maar we moeten goed opletten om kwaliteitsproblemen voor te blijven," legt Gulczynski uit. "Er is ook een sprankje hoop omdat het tijdens de oogst in november en december zeer goed weer was. Dit betekent dat de wortelen de laatste weken mogelijk hersteld zijn. De opbrengsten per hectare overtroffen ook alle eerdere verwachtingen," zegt hij.

Een andere grote uitdaging in 2019 had te maken met de eisen van supermarkten. Hoewel de wortelen die GPOiW Polfarm levert op conventionele wijze worden geteeld, eisen veel supermarkten dat telers een product leveren dat geen residuen bevat. "Supermarkten noemen deze campagne 'Nul residuen op conventionele teelt' en het is een behoorlijke uitdaging voor ons omdat 90% van onze groenten rechtstreeks aan retailers wordt geleverd. Als je het mij vraagt, dan zal dit soort nieuwe trends ertoe leiden dat de grens tussen biologische en conventionele teelt in de loop der jaren verder vervaagt."

Nu het jaar 2020 voor de deur staat, moet Gulczynski toegeven dat hij van plan is om zijn areaal voor de biologische groententeelt volgend jaar verder uit te breiden. "We zijn dit jaar al begonnen met de biologische teelt en in het nieuwe jaar willen we hier graag mee doorgaan. Evenals de vraag naar residuvrije producten neemt ook de vraag naar biologische producten momenteel toe. We willen ons richten op voedselveiligheid en houden ons bij de teelt van alle groenten aan de 0% residuen-richtlijn. Wat betreft nieuwe markten is de Scandinavische markt zeer interessant voor ons omdat we ons in het noorden van Polen bevinden ondanks het feit dat deze markt  zeer veeleisend is. We beschikken over alle noodzakelijke certificaten en we hopen dan ook om in 2020 voet aan de grond te krijgen op deze markt." 

 

Voor meer informatie:
Michal Gulczysnki
GPOiW Polfarm
Tel: +48 604 444 503
Email: m.gulczynski@polfarm.com 
www.polfarm.eu 

Publicatiedatum: