Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Does (Udea) blikt terug op hectisch jaar

"Wij zijn de partij die knokt voor de bio-specialist"

Tholen - 2019 was een hectisch jaar voor Udea. Om een paar ontwikkelingen te noemen: Udea fuseerde met Biofresh Belgium waarbij direct Hagor werd geïntegreerd in Biofresh. De nieuwbouw in Veghel werd voltooid en het kantoor in gebruik genomen. Na de overname van Natudis in 2018 was dit het jaar waarin het DKW-assortiment van beide groothandels werd samengevoegd in het DKW magazijn te Veghel dat inmiddels alweer bijna geheel is verhuisd naar de nieuwbouw locatie aan de Kempkens. En onlangs werd, na heldere uitspraken in kort geding en bij de Ondernemingskamer, ook nog de overname van Marqt definitief.

Dit zorgde voor de nodige uitdagingen, erkent Udea-directeur Erik Does. "Een aantal maanden geleden hebben we met alle verhuizingen grote moeite gehad om een goede prestatie neer te zetten en nog steeds zijn er verbeterpunten. Tijdens de Versdag eind november zagen veel klanten met eigen ogen wat we hier allemaal aan het doen zijn. Velen reageerden verwonderd, vonden het knap dat we nog zo goed gepresteerd hebben. Het streven is om deze maand echt rust in de tent te hebben om te zorgen voor zo foutloos en volledig mogelijke leveringen voor de Feestdagen."

Orderpick op huidige wijze met scanners en orderpicktrucks.

Erik geeft aan dat de verhuizing van de DKW-producten naar de nieuwbouw in januari waarschijnlijk afgerond zal worden. "Wel met het bijhuren van een extra kleinere locatie omdat het krattenmagazijn nog niet operationeel is. We orderpicken dus nog als vanouds en hebben nu tijdelijk ruimtegebrek. Om de bestaande operatie niet te belasten, hebben we een apart verhuisteam gemaakt, maar het blijft een feit dat er nogal wat bij komt kijken. Er moet niet alleen een enorme hoeveelheid pallets verhuisd worden, we zijn daarnaast ook bezig met allerlei software-implementaties die niet vanaf dag 1 efficiënt werken. Met de livegang zijn we niet klaar, maar schakelen we slechts door na de volgende fase waarin de pakketten worden gefinetuned. Dat beseffen inmiddels ook alle betrokkenen die eerder uit puur enthousiasme met alle positieve energie niet realistische planningen accordeerden. Toch maken we elke week stappen vooruit. Het krattenmagazijn is gebouwd, maar de testen wijzen nog op allerlei noodzakelijke verbeterpunten, waardoor de echte ingebruikname later zal zijn dan eerder gepland. Bij elkaar is dit alles best een uitdaging, maar wel een mooie waar we ook van moeten genieten. Net als van alle vogels en bijen in de buurt van het pand, dankzij allerlei vanwege Breaam vereiste huisjes en hotels."

Eén van de vogelhuisjes en rechts een bijenhotel naast het nieuwe bedrijfspand van Udea.

Udea speelt dankzij al deze ontwikkelingen een steeds grotere rol in de sector. Hoe ziet Erik dit? "In levensmiddelenland zijn we nog altijd een heel kleine speler. En juist dankzij alle investeringen die we Benelux-breed plegen, zijn we de partij die knokt voor de bio-specialist. Dit spreekt de nieuwe generatie ondernemers aan. De tijd van onderhandelen met vijftig verschillende leveranciers is voorbij. We proberen wel beter dan voorheen onze keuzes aan onze afnemers uit te leggen. Niet eenvoudig, zeker omdat de IT serieus complex is, maar we doen dat graag."

Nog meer vogelhuisjes.

Hij benadrukt dat samenwerking en krachtenbundeling essentieel is. "Als je volledig mee wilt gaan in de omnichannel, dan heb je een formule nodig. Wij zijn Benelux-breed bezig met samenwerking en krachtenbundeling." Bij Udea merken ze dat niet iedereen in de sector hier in mee wil gaan, wat volgens Erik geen enkel probleem is: "Wij vinden het prima dat er ondernemers zijn die het toch alleen willen doen. Ik hoop van harte dat zij zich lokaal fantastisch kunnen onderscheiden en een mooi bedrijf opzetten. Daar willen we ze ook zeker bij ondersteunen. Het is geen verplichting om tot de formule te behoren."

Voor meer informatie: [email protected], www.udea.nl