Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BioHuis-leden stemmen unaniem voor

Bionext richt coöperatieve vereniging op

Tholen - Stichting Bionext start een nieuwe coöperatieve vereniging. Daarover werd vanmorgen gestemd door de leden van BioHuis tijdens een extra Algemene Leden Vergadering. Eerder stemden BioNederland (handel en verwerkers) en Biowinkelvereniging (biologische winkeliers) al in met het voorstel. Met de goedkeuring van alle ketenpartijen is de kogel nu dus door de kerk.

Het proces startte eind 2018 onder de titel Bionext 2.0. "Een enerverend proces", volgens Jan Groen, voorzitter van BioNederland. "We maken eenheid door verscheidenheid", vertelt hij niet zonder trots. "Er hebben veel mensen een rol in gespeeld, zoveel mensen zijn gehoord." Roosmarijn Saat, voorzitter van Biowinkelvereniging merkt op: "we worden volwassen als branche." BioHuis-voorzitter IJsbrand Snoeij vult aan: "We hebben een mooie volgende stap gezet in de ontwikkeling van biologische landbouw. We hebben unaniem vertrouwen gekregen van de leden om deze stap te zetten."

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
"Een vereniging kan – anders dan een stichting – een democratische en transparante aansturing borgen. Binnen deze vereniging wordt de collectieve belangenbehartiging, communicatie en ontwikkeling van de biologische sector echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid", zo meldde BioHuis eerder.

Unaniem
Van de drie partijen telt BioHuis de meeste leden en hoewel zij niet allemaal present konden zijn - de reguliere ledenvergadering volgt in januari - hadden de mensen die er waren zich er volgens BioHuis-bestuurslid Maria Buitenkamp goed in verdiept. 
"De leden stemden unaniem met het voorstel in. De reacties zijn positief. Hiermee maken we een volgende stap in de ontwikkeling van de sector. Hoewel het een formele stap is, zien de leden er ook een symbolische waarde in. In tegenstelling tot een stichting waarin het bestuur het feitelijk voor het zeggen heeft, nemen de leden in een vereniging allemaal de verantwoordelijkheid om de organisatie te runnen. De drie partijen krijgen straks in de coöperatieve vereniging allen evenveel stemrecht."

Voor meer informatie: www.bionext.nl