Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmonderhof geeft training biodynamisch imkeren

Bijen zijn van groot belang op het boerenbedrijf. Het houden ervan vraagt speciale vaardigheden. Warmonderhof, de vakopleiding voor biodynamische landbouw in Dronten, organiseert in het nieuwe jaar een vijfdaagse training biodynamisch imkeren. Cursisten krijgen een seizoen lang een volk toegewezen om zelf waar te nemen en leren zo vanuit de biodynamische visie kijken, denken en werken. De training wordt voorafgegaan door een laagdrempelige themadag biodynamisch imkeren op 18 januari. Deze themadag is een mooie instapdag over bijenhouden en een kennismaking met imker Jos Willemse.

De trainer is Odin-imker Jos Willemse. Samen met de imker van Warmonderhof, Jan Saal verzorgt hij de training. De locatie is de Warmonderhof aan de Wisentweg 12 in Dronten. Hieronder volgt meer inhoudelijke informatie over de themadag en over de training. Aanmelden via www.warmonderhoftrainingen.nl.

De themadag biodynamisch imkeren
Datum: 18 januari 
Tijd: 11.00 – 14.30 uur
Kosten: €.25,00 incl. koffie/thee en lunch

Cursisten krijgen een kijkje in de wondere wereld van de honingbij, haar gedrag en de wijze waarop zij als imker kunnen inspelen op dat gedrag door intensief waar te nemen. Trainer Jos Willemse gaat met hen op bezoek in de bijenstal van Warmonderhof. Deze themadag is los te volgen, maar kan ook als voorbereiding dienen voor de meerdaagse training. De cursisten horen daarover meer tijdens de themadag.

De training biodynamisch imkeren
Data: 18 januari (themadag), 22 februari, 7 en 8 mei, 5 juni en 3 juli
Tijd: 9.30 – 16.30 uur
Kosten: €.50,00 per trainingsdag incl. koffie/thee en lunch

De training biodynamisch imkeren is geschikt voor iedereen die wil leren hoe een biodynamische imker werkt en kijkt én voor mensen die zelf overwegen om vanuit deze visie te leren kijken, denken en werken. De cursisten ontdekken de honingbij in haar natuurlijke jaarcyclus van groeien, zwermen en winterrust. Zij leren over de biologie van het bijenvolk, hoe een bijenvolk zich gezond houdt en hoe zij dat als imker kunnen ondersteunen. Ook de zwerm, het zogenaamde scheppen en de zwermverzorging worden behandeld. De cursisten leren waarnemen en een relatie ontwikkelen met het bijenvolk, de Imme. Jos neemt de hen mee in de relatie tussen het bijenvolk en het landschap en vertelt over het belang van het bijenvolk op het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf.

De cursisten worden in kleine groepjes ingedeeld. Met de groep krijgen ze een volk toegewezen, waarmee ze gedurende de hele cursus aan de slag gaan. Zo kunnen zij zich echt verbinden met het bijenvolk. Warmonderhof nodigt de cursisten dan ook uit om deze cursus niet te zien als vijf losse dagen; ze trekken feitelijk een geheel bijenseizoen met elkaar op. Op deze manier kunnen ze heel veel kennis en ervaring opdoen. Na de cursus weten ze hoe zij het bijenvolk als geheel kunnen ondersteunen vanuit een biodynamische visie. Ze kunnen zelfstandig een bijenkast openen, het volk benaderen en ze leren de belangrijkste 'organen' herkennen. Ook kunnen ze een selectie maken van drachtplanten voor hun tuin of erf.

Publicatiedatum: