Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Korte terugblik op BD/Demeter congres

Een eerlijk verhaal tijdens een inspirerend congres

Ruim 250 deelnemers checkten gisteren in bij het BD/Demeter congres. Het thema was 'inclusieve landbouw als bron voor geluk en welzijn’. Daarvoor moest wel het ‘eerlijke’ maar ook confronterende verhaal van Meino Smit worden verteerd.

Meino promoveerde bij de WUR op de efficiëntie van de Nederlandse land- en tuinbouw vanaf de jaren '50 en kwam met cijfers over de enorme en almaar toenemende energie-input van de landbouw, terwijl de opbrengsten vanaf de jaren vijftig maar 15 % zijn gestegen. "Als je alles op en aftrekt is er inmiddels zelfs sprake een negatief economisch rendement, terwijl ook de voedingskwaliteit enorm is afgenomen", blikt Stichting Demeter directeur Bert van Ruitenbeek terug.

Meino Smit (foto: Michiel Wijnbergh Fotografie) 

"En toch werd het een heel inspirerend congres, niet in de minste plaats door drie jonge boeren, die met zichtbaar plezier vertelden over hun beweging naar die landbouw van de toekomst. Vooral Sil Oostendorp die op 15 hectare met paardentractie werkt in omgeving Dwingeloo stal de show met een volkomen ontspannen verhaal over de voordelen en het plezier om met paarden te werken die zich niet laten forceren. Hij ging ook niet in het donker het land op, want er zit geen ‘lamp op’."

Sil Oostendorp (foto: Michiel Wijnbergh Fotografie)

Er gebeurde veel meer in de Mauritskazerne, een echt verslag volgt na het weekend.

Voor meer informatie:

Bert van Ruitenbeek
Stichting Demeter
Diederichtslaan 25d
3971 PA Driebergen
0343 522355
bert@stichtingdemeter.nl
www.stichtingdemeter.nl

Publicatiedatum: