Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFOAM EU: Agro-ecologie moet basis zijn van biologische landbouw

De biologische landbouwbeweging IFOAM EU verdedigt de overstap naar agro-ecologie als de basis van de aankomende 'Farm to Fork'-strategie. In een nieuw onderzoek naar agro-ecologie benadrukt de organisatie dat de landbouwsector biologische en agro-ecologische systemen zou moeten overwegen omdat dit past bij hun synergieën, principes en drijfveren.

De voorzitter van IFOAM EU, Jan Plagge: "Agro-ecologie moet de nieuwe basis zijn van het Europese landbouwbeleid en de aankomende ‘Farm to Fork’-strategie. IFOAM EU is blij dat de Commissie bezig is met een systematische 'Farm to Fork'-strategie op het gebied van duurzame voeding binnen de gehele toeleveringsketen. Dit biedt een kans om ons voedselsysteem echt duurzaam te maken en bouwt voort op de hervormende visie van agro-ecologie en het succes van de biologische landbouw. De biologische landbouw en agro-ecologie zijn onderdeel van de oplossing om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en meer koolstof in de bodem op te slaan. Deze systemen kunnen onze landbouwsystemen resistenter maken tegen extreme weersomstandigheden en bijdragen aan het stoppen van de afbraak van de Europese en wereldwijde biodiversiteit, waar de intensieve landbouw grotendeels verantwoordelijk voor is.

Jan Plagge voegt toe: "Agro-ecologie is een hervormend concept dat anders zou moeten zijn dan de huidige gang van zaken. IFOAM EU’s visie van agro-ecologie is gebaseerd op de principes van de biologische landbouw en zou moeten leiden tot een drastische vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Europa, de wederopbouw van de bodem en tot een verbetering van de autonomie en het economische welzijn van boeren. Het gebruik van GGO's of glyfosaat past niet binnen dit systeem."

De biologische beweging ziet zichzelf als een integraal onderdeel van de agro-ecologische dynamiek in Europa. Biologische boeren hebben de theorie van agro-ecologie in de praktijk gebracht. De biologische sector is een krachtige sociale beweging die sociaal verantwoordelijke innovaties wil doen en innovaties wil baseren op uitdagingen als klimaatverandering en het behoud van de biodiversiteit. Wereldwijd gebruiken miljoenen kleine boeren biologische praktijken zonder dat ze biologisch gecertificeerd zijn. Het is essentieel om de biologische landbouw te versterken als praktische en gecertificeerde aanpak van agro-ecologische praktijken.

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org 

Publicatiedatum: