Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tot wel 80% van onze winterproducten belandt in de lokale retail of discounter"

Rustige markt bij bio-cressen

Lokaal geteelde cressen worden het hele jaar door goed ontvangen door de Duitsers. Met name in het voorjaar worden er meer cressen verkocht, terwijl de vraag in de winter normaal gesproken wat lager is. Tijdens de koude tijd van het jaar verschuift de afzet zich meer van de groothandel richting de supermarkten. "Vanaf kerst stijgt de afzet weer. Dit wordt in de wintermaanden steeds meer en dit gaat zo door tot na Pasen", verwacht Christian Gimperlein, mededirecteur van teelt- en handelsbedrijf Bio-Maintalkresse GmbH uit Albertshofen.


Nachtelijke levering aan het verscentrum Nürnberg

De afgelopen dagen heeft de geëngageerde tuinder zijn producten uitgeleverd aan enkele klanten op de Zuid-Duitse versmarkten in Nürnberg en München. "Dat is echter eerder een uitzondering, omdat men dringend producten nodig had. Voor de rest is de markt momenteel wat terughoudend, wat echter normaal is in de periode voor kerst. Op 21 en 22 december - vlak voor kerst - zal de afzet naar verwachting nogmaals kort de hoogte in schieten. Daarna zal er dan weer een rustfase komen, omdat veel restaurants, kantines en weekmarkten tot en met 6 januari overwegend gesloten zijn."


Ook in de winter staat het standaardassortiment in gelijkblijvende kwaliteit ter beschikking. 

Focus op de retail
In de loop van januari zal de afzet dan weer succesvol aantrekken, meent Christian. Over het algemeen verloopt de verkoop gedurende de wintertijd eerder via de retail en de discounters: "Tot wel 70 tot 80 procent van ons actuele aanbod belandt in de supermarktschappen. Pas wanneer de vastentijd weer van start gaat (vanaf februari/maart) zullen we geleidelijk aan iets meer aan de versmarkten uitleveren." Weekmarkthandelaren - een belangrijke klantengroep voor de Zuid-Duitse versmarkten - nemen in de winterperiode tendentieel iets minder cressen af, omdat de kwetsbare producten bij lage temperaturen niet lang goed blijven. Bovendien gaan de consumenten in de winter liever naar de supermarkt dan naar de weekmarkt, bevestigt de tuinder, die aan filialen van verschillende bekende supermarktketens in Zuid-Duitsland levert.

Gelijkblijvende productkwaliteit
Ondanks de lage temperaturen gedijen de bio-cressen ook in de winter zeer goed in de kassen van de familie Gimperlein. Onafhankelijk van de weersituatie buiten groeien de plantjes 365 dagen per jaar in beschermde teelt - onder andere door nauwkeurige klimaatsturing en verwarming  evenals de juiste belichting. "Zo kunnen we de handel het hele jaar door een gelijkblijvende productkwaliteit garanderen. De consument merkt geen verschil tussen onze zomer- en winterproducten", verzekert de junior-directeur.

Qua soorten staat ook in de winter ongeveer hetzelfde productaanbod ter beschikking, voegt hij eraan toe. "Normale tuinkers, radijskers en rucolacress zijn het hele jaar door populair. Aanvullend verkopen we ook nog wat exotische variaties“, zegt Cristian afsluitend.

Voor meer informatie:

Christian Gimperlein
Bio Maintalkresse
An der Geißspitze
97320 Albertshofen
Tel.: 09321 384504
Fax.: 09321 384505
elmar.gimperlein@t-online.de  
Facebook 

Publicatiedatum: