Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitbreiding in prei, sla, spruiten en plantui

Biologisch assortiment van Bejo steeds sterker

Voor het vijfde jaar op rij groeit de vraag naar biologische zaden van Bejo. De veredelaar heeft haar biologisch assortiment verder uitgebreid van 165 naar 192 rassen, waarvan er ruim 140 beschikbaar zijn voor de Nederlandse bio-teelt. In een tweejarige bio-teelt betekent dit passen en meten met de beschikbare ruimte voor zaadproductie. Met de aankondiging voor verplicht gebruik van biologisch geteeld zaad voor vroege spruiten voor komend seizoen en voor prei in het jaar daarop heeft Bejo het assortiment aangepast.

Biologisch prei-assortiment: keuze van vroeg tot laat                Bejo biedt een compleet bio-assortiment aan in prei van vroeg tot laat, van Rally tot Curling, en verlengt het seizoen nu nog verder met nieuwkomer Defender. Met deze late herfst/vroege winterprei als toevoeging is het bio-assortiment met bedrijfszekere en arbeidsvriendelijke rassen bijna jaarrond beschikbaar. De rassen Rally, Jumper, Surfer en Curling zijn beschikbaar als biologisch geteeld zaad. Van Defender is komend seizoen naast gangbaar niet-chemisch behandeld zaad ook al biologisch zaad als proef beschikbaar.

Spruiten: twee nieuwkomers 
Om een antwoord te bieden op de wereldwijd stijgende vraag naar biologische spruiten, presenteert Bejo twee nieuwkomers: het voor de teler reeds bekende vroege en zeer gladde ras Divino en het zeer late ras Hemera, dat met zijn hoge vorsttolerantie de laatste spruiten tot in maart kan produceren. Met deze uitbreiding biedt Bejo een sluitend assortiment van biologische rassen aan en vervult daarmee een lang gekoesterde wens van de markt.

Uitbreiding van het assortiment sla                                                Naast IJsberg- en Bataviasla breidt Bejo haar aanbod voor biologische slateelt in Nederland nu ook uit met Boter- en Eikenbladsla. De zes nieuwe introducties hebben de afgelopen seizoenen op de Nederlandse en internationale velden mooie resultaten laten zien. Al de actuele slarassen in het biologische programma zijn resistent tegen Bremia BL:16-36EU.

Breeding for Organic: “het beste van het beste”                         Met Breeding for Organic, of eigenlijk: 'Veredelen voor Bio' wordt een veredelingsmethode bedoeld waarin geschikte kruisingen al in een zo vroeg mogelijk stadium geselecteerd worden voor het biologische assortiment. De beste kruisingen worden al op het proefveld van de veredelaar geselecteerd en direct op onze biologische proefvelden uitgeprobeerd. Daar worden opnieuw de beste rassen geselecteerd. Op deze manier heeft het biologische programma de ruimst mogelijke keuze en wordt alleen het beste van het beste geselecteerd voor het bio-assortiment.

Nauwe samenwerking in biologische plantui                               Carel Bouma (www.biologischpootgoed.nl) en zijn team van bio-telers gaan samenwerken met Broer BV en Bejo. In deze nieuwe structuur zullen de ervaren biotelers van Bouma de productie voor hun rekening nemen, verzorgt Broer BV de verwerking, opslag en logistiek en neemt Bejo/De Groot en Slot de distributie onder haar hoede. "Dit heeft enorme voordelen voor biologische telers",;zegt Siem Beers van Broer BV, "want de nieuwe rassen zoals Redlander en Boga, met resistentie tegen valse meeldauw, worden zo op grote schaal als biologische plantui beschikbaar gemaakt. Het ras Boga is bovendien ook sterk tegen fusarium, een opkomend probleem in vele landen”, weet Siem. Plantuien hebben niet alleen het voordeel dat ze de teelt kunnen vervroegen, voor biologische telers speelt ook het voordeel van de voorsprong in ontwikkeling van het gewas ten opzichte van onkruid een grote rol.

Ook in 2020 is Bejo aanwezig op de Bio-beurs te Zwolle         
Bejo staat volgend jaar ook weer op de Bio-beurs – standnummer 220. De Bejo gewasspecialisten heten iedereen van harte welkom en adviseren geïnteresseerden graag op maat over de mogelijkheden van de diverse rassen.

Meer informatie op www.bejo.com  en www.bejo.nl

Publicatiedatum: