Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boekel AGF Horecagroothandel & Sebrechts Groenten en Fruit

Dit jaar cressen, eetbare bloemen, mini-groenten en wilde bospaddenstoelen op het Kerstmenu

Tholen - Welke AGF-producten liggen er deze feestdagen op het bord bij de mensen thuis en de horeca? We vroegen het Lycke van Boekel, eigenaresse van Boekel AGF Horecagroothandel uit 's-Hertogenbosch en Ellen Sebrechts van Sebrechts Groenten & Fruit uit Antwerpen. 

"Ik verwacht veel cress soorten, zoals Vene cress, Tahoon cress en ook producten als shisho leaves. Andere toppers zijn eetbare bloemen, zoals violen vooral in specifieke kleuren geel en paars, maar ook Chantanee wortels en mini-groenten zoals mini-artisjok, mini -bospeen, mini-courgette en mini-mais", vertelt Lycke van Boekel.

Lycke merkt dat chef-koks steeds meer aandacht besteden aan de presentatie van gerechten. Ze ziet dit ook terug aan de stijgende
verkoop van hun eetbare bloemen en cressen. “Daarnaast zijn chef-koks bewuster bezig met seizoensproducten”, vertelt Lycke. Nu is het
bijvoorbeeld de tijd van de paddenstoelen. Deze worden in alle soorten en maten goed verkocht. Wij haken op deze trend in door naast het gebruikelijke paddenstoelenassortiment ook speciale paddenstoelen aan te bieden, zoals de prachtige Maitake paddenstoelen. Je kan deze delicatesse bakken, roosteren of koken."



"Horecagelegenheden worden steeds milieubewuster en als horecagroothandel spelen we hier een belangrijke rol in. Door onder andere samen te werken met lokale telers kan Boekel AGF
streekproducten aanbieden om de kilometers die producten afleggen te verminderen. Ook hebben ze ‘no waste’ productmixen. Hierin worden producten aangeboden die kwalitatief nog prima zijn, maar
bij voorkeur wel zo snel mogelijk verwerkt moeten worden", besluit Lycke.

"Er wordt nog steeds veel gekookt met Kerst" 
"Onze ervaring is dat aankopen rond de feestdagen anders verlopen dan pakweg 10 jaar geleden", vertelt Ellen Sebrechts. "Er wordt bewuster gekocht en gekookt. Ondanks dat er veel mensen uit eten gaan, zien we dat Kerst vaak traditioneel thuis wordt gevierd met familie of vrienden en dan wordt er gekookt. Klassieke groentenschotels met sla, tomaat, witloof en vergeten groentjes blijven populair. Daarbij worden veel kruiden en scheuten gebruikt voor de afwerking." 

Ook ziet Ellen dat het assortiment wilde bospaddenstoelen elk jaar groter en gevarieerder wordt. "Maar de mini shiitakes en de opvulchampignons, bijvoorbeeld portobello's, krijgen de voorkeur voor het Kerstdiner. Naast groenten bieden we een groot assortiment exotisch fruit aan. Sterfruit, passiefruit, lychees, pitahaya en verse vijgen zijn heerlijk om op te eten, maar worden ook veel gebruikt als decoratie op schotels."  

"Naast het exotisch fruit zien we elk jaar tijdens de feestdagen veel vraag naar frambozen en aardbeien. Tijdens deze periode is de vraag naar aardbeien zo groot dat de prijzen meestal flink stijgen", aldus Sebrechts. "Voor de Oud en Nieuw worden er veel meer kant-en-klare maaltijden afgehaald. Dit is lekker makkelijk en goed voor verkoop van de traiteurs en de speciaalzaken. De maand december is een zeer drukke periode voor ons, maar ook erg gezellig."  

Voor meer informatie:
Boekel AGF Horecagroothandel
De Meerheuvel 8
5221 EA 's-Hertogenbosch
T: 073-7601200
info@boekelagf.nl
www.boekelagf.nl

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen
+32 (0)3 237 41 92
info@sebrechts.be      
www.sebrechtsfruit.be