Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UniPharma na uitbreiding efficiënter op dezelfde plek

Nieuwe verpakkingslijn maakt opvulmateriaal overbodig

Tholen - De uitbreiding van UniPharma in Middelburg is voltooid. De groothandelaar, retailer en distributeur van gezondheids- en verzorgingsproducten koos er voor om het bestaande distributiecentrum uit te breiden. Eigenaar Jacco van Liere: "We hebben meteen de bottleneck in het logistieke proces aangepakt: het verpakken. Twee dingen stonden voorop: we wilden efficiënter gaan werken en een nieuwe verpakkingslijn integreren in ons proces." Hiervoor heeft UniPharma twee bijzondere machines aangeschaft die de doos insnijden tot de hoogte van het hoogste product dat verpakt is. Hierdoor is geen opvulmateriaal meer nodig en zijn minder vrachtwagenbewegingen nodig.

Jacco geeft aan dat de twee E3NEO-machines het controle- en inpakproces aanzienlijk versnellen: "Ze snijden de doos in tot de hoogte van het hoogste product dat verpakt is. Daarna wordt het deksel ingevouwen, waardoor het sterker wordt en de producten steviger verpakt zijn. De doosjes kunnen tot een hoogte van 3,5 centimeter ingevouwd worden en zijn hartstikke stevig. Als je wilt, zou je zelfs op de doos kunnen staan."

Het grote voordeel is volgens Jacco dat er geen opvulmateriaal meer nodig is. "Dit scheelt aanzienlijk in het plasticgebruik. Tevens verzenden we minder lucht en besparen we kubieke meters in de vrachtauto's. Dit resulteert direct in minder vrachtwagenbewegingen, waarmee we heel veel CO2-uitstoot besparen. De ene machine is bedoeld voor de grotere dozen en de andere verpakt bestellingen van een kleiner formaat. De laatstgenoemde is wereldwijd de enige in zijn soort."

In de diverse kantoren maakt een grote foto op de wand duidelijk waar de medewerkers zich mee bezighouden. 

De machines verhogen niet alleen de efficiëntie, zo geeft hij aan: “Het machinaal verwerken van inpakbewegingen is ook goed voor de ergonomie van onze medewerkers. Zij hoeven minder kracht te gebruiken en niet met plakband aan de slag. Dat resulteert direct in meer tevreden medewerkers, dus minder verloop en een lager ziekteverzuim. Hierdoor wordt de kwaliteit van leveren nog verder verhoogd. Naast de inpakmachines is ons nieuwe warehouse zo ingedeeld dat 80 procent van de picks gerealiseerd kan worden zonder te bukken of reiken. Ook hiermee zorgen we voor nog meer medewerkerstevredenheid.”

Alle spreekkamers hebben de naam van een Zeeuwse stad gekregen. 

Zichtlocatie
Het pand is gevestigd op een zichtlocatie, aan de snelweg N57. "Dit is echt de beste locatie van Middelburg. Er rijden dagelijks heel veel mensen langs ons pand. Daarom hebben we er ook voor gezorgd dat het UniPharma-logo nu goed zichtbaar is vanaf de N57 en de rondweg Middelburg." Voor de kantoren is gekozen voor een heel open uitstraling, door het gebruik van glazen wanden en deuren. In ieder kantoor wordt door middel van een grote foto op de muur in één oogopslag duidelijk om welke afdeling het gaat.

UniPharma 'by night'.

Het bedrijf had in het verleden 8.500 vierkante meter tot zijn beschikking en er is 4.200 vierkante meter magazijnruimte bij gekomen. Aangezien het om hoogbouw gaat is er in kubieke meters ongeveer hetzelfde bij gekomen. UniPharma geeft met het vernieuwde pand ruimte aan de bestaande en verwachte groei, zo benadrukt Jacco. "De samenleving is veranderd. Zo ligt het bestelmoment nu veel later op de dag. Om relevant te blijven, moesten we hierin meegaan."

Jacco (midden) bij het slaan van de eerste paal. 

Voor meer informatie:

Jacco van Liere
UniPharma
Heerlijkheidsweg 20
4332 SN Middelburg
0118 434418
[email protected] 
www.unipharma.nl