Tholen - De afzet van Spaanse Hass-avocado's verloopt momenteel wat moeizamer. "We zien in één keer veel avocado's van meerdere origines op de markt. Naast Spanje zijn er ook avocado's uit Chili, Israël, Colombia en Mexico beschikbaar. Hierdoor is de prijs in één keer onder druk komen te staan", vertelt Kenneth Meyer van teeltbedrijf Natural Tropic uit Malaga.

"We kwamen van een niveau rond de 18-20 euro voor de dikkere maten, maar zitten inmiddels rond de 15-16 euro. En ze worden her en der nog voor lagere prijzen aangeboden", constateert Kennet. Zorgen maakt de Nederlandse sales manager zich echter niet. "Vorig jaar had Spanje ook een moeilijke start. Toen begon de afzet in februari pas te lopen, maar toen waren we vanwege de lege markt de avocado's ook zo kwijt. We maken ons dus ook niet al te druk. Zeker als je goede beschermde velden hebt, moet je gewoon even geduld hebben."

"De biologische Hass-avocado's zijn weliswaar ook wat gezakt in prijs, maar die vraag blijft redelijk overeind. Ik zie die markt dan ook wel stabiel blijven. Richting Kerst en Oud en Nieuw neemt traditiegetrouw de vraag naar avocado's toch wel weer toe, waarna het in januari even wat rustiger is", vertelt Kenneth. "De markt voor Greenskin-avocado's is wel goed geweest door de goede vraag in Europa. "De grootste volumes zijn inmiddels wel weg. Er is nog wat Fuerte beschikbaar, maar het seizoen van de Bacon is nagenoeg afgelopen."


Kumquats

Vanaf week 50 zal ook het seizoen van de Kumquats bij Natural Tropic opstarten. "Dat is best een leuke productgroep geworden. Vroeger ging dat met doosjes tegelijk, nu met meerdere pallets tegelijk. We krijgen eigen teelt kumquat, zowel gangbaar als biologisch beschikbaar. Met de cherimoya's zitten we middenin het seizoen. Ook daarin zijn we in enkele jaren tijd echt een speler geworden. Die afzet verloopt dit jaar redelijk door en de prijzen zullen richting Kerst waarschijnlijk weer wat gaan oplopen", besluit Kenneth.


Cherimoya's

Voor meer informatie:

Kenneth Meyer
Natural Tropic S.L.
C/Juan Gris 20 P.I. La Pañoleta. Vélez-Málaga, Spanje
T +34 952507709
M +34647166401
kenneth@naturaltropic.es 
www.naturaltropic.es