Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische beweging moet meer doen om markttoegang in armere landen te ondersteunen

Biologische organisaties, waaronder certificeerders, nationale agentschappen en verenigingen, moeten meer doen om de toegang tot certificering te verbeteren en de kosten te verlagen en zich richten op locaties waar het betreden van markten te moeilijk of duur is voor individuele boeren. 

Dat is een van de belangrijkste conclusies van een nieuw onderzoek naar de wereldwijde locaties van biologische boeren.

De onderzoekers achter de studie hebben publiekelijk toegankelijke registers van biologische boeren gebruikt om hun verdeling wereldwijd te onderzoeken. Hieruit blijkt dat biologische boeren voornamelijk aanwezig zijn in gebieden met gunstige sociaaleconomische en klimaatomstandigheden, wereldwijd maar ook binnen landen zelf.

Uit het onderzoek bleek dat binnen ontwikkelde landen de locaties  van biologische boeren vaak niet veel verschillen van de locaties van conventionele boeren. In ontwikkelingslanden zijn er echter wel grote verschillen. Hier zijn biologische boeren vaak gevestigd in meer toegankelijke en ontwikkelde regio's (vooral gebieden die dicht bij steden liggen).

De onderzoekers zeggen dat de omschakeling naar biologisch in ontwikkelingslanden minder obstakels kan opleveren dan in ontwikkelde regio's, omdat hier "de landbouw standaard biologisch kan zijn, maar alleen nog niet gecertificeerd is". Daarom kan de omschakeling naar biologische landbouw in dergelijke omstandigheden "slechts een voortzetting zijn van het bestaande landbeheer, bemesting en ongediertebestrijding". 

Door deze boeren te helpen de overstap te maken naar biologische systemen, kunnen ze volgens de onderzoekers de bedrijfsactiviteiten optimaliseren, nieuwe markten openen voor producenten en marges vergroten. Daarom zou het een essentieel doel voor de internationale biologische beweging moeten zijn om een efficiƫntere toegang tot certificering te ontwikkelen, de kosten hiervan te verlagen en zich richten op gebieden waar toegang krijgen tot markten te duur of moeilijk is voor individuele boeren.

Bron: Natural Products Global (Jim Manson)

Publicatiedatum: