Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thomas Danis, Fruits Rouges & Co:

"We streven naar 100 ton biologisch rood fruit uit Frankrijk”

Les Fruits Rouges & Co biedt al 3 jaar biologisch geteeld fruit aan, maar het bedrijf heeft pas afgelopen april het biologische rood fruit-assortiment op de versmarkt gelanceerd. "Ons doel is om een biologisch assortiment van Franse oorsprong aan te bieden, aangevuld met producten vanuit derde landen om zo de afzetkalender uit te kunnen breiden", legt Thomas Danis uit, voormalig inkoper voor supermarkten die zijn toegetreden tot het Fruits Rouges & Co-team met de bedoeling het biologisch aanbod verder te ontwikkelen.

Op zoek naar nieuwe biologische telers in Frankrijk
Op dit moment streeft Fruits Rouges & Co ernaar de biologische productiegebieden in Frankrijk uit te breiden. "Dit jaar hebben we 25 ton biologisch rood fruit uit Frankrijk op de markt gebracht: voornamelijk aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Voor volgend jaar streven we naar het op de markt brengen van 100 ton en een aanzienlijke uitbreiding van oppervlakken bij onze telers in Frankrijk. We gaan ook uitbreiden in Marokko. Voor Marokko hebben we het plan opgevat het oppervlak tegen 2021 te hebben verdubbeld", legt Thomas uit.

Om aan deze stijgende vraag te kunnen voldoen en een aanbod van topkwaliteit aan te kunnen bieden, is het bedrijf momenteel op zoek naar nieuwe telers en investeert het veel in het ondersteunen van degenen die nog in de overgang naar biologisch telen zitten. "In Frankrijk is de vraag naar biologisch rood fruit zodanig groot dat het huidige aanbod onvoldoende is. We zijn daarom echt op zoek naar nieuwe biologische telers. Het aantal telers dat bij ons is aangesloten, is te klein en die in de overgangsfase zitten, zullen pas officieel biologisch zijn in 2021. Voor deze blijvende verandering organiseren we bijeenkomsten tussen telers. Samen kunnen ze dan informatie delen over landbouwmethoden, opbrengsten en meer... We kopen grond en zijn tegelijkertijd op zoek naar de beste rassen die voldoen aan de verwachtingen van supermarkten", legt Thomas uit. Het bedrijf gaat van 6 dit jaar naar ongeveer 15 volgend jaar.

De uitdagingen bij het telen van rood fruit
Hoewel er absoluut vraag is naar biologisch rood fruit, is de teelt ervan altijd een ambitieuze gok, waarbij men volgens Thomas een aantal uitdagingen tegen kan komen. "Een van de problemen is het vinden van betrouwbare telers met een goede kwaliteit productie. Rood fruit is relatief kwetsbaar. Het telen van rood fruit vereist veel controles en een nauwgezet stappenplan. Dit geldt met name voor de aardbei, een moeilijk te telen fruitsoort waaraan veel eisen worden gesteld. Bij het telen van biologische aardbeien moeten de aardbeien in de volle grond geteeld worden en dat maakt het telen moeilijker."

"Gezien de teeltproblemen zijn er maar weinig actoren die een biologisch aanbod van echt goede kwaliteit kunnen aanbieden. Bovendien betekent het zich richten op grootwinkelbedrijven dat er andere eisen aan het fruit gesteld worden dan die voor de directe verkoop bedoeld zijn. Supermarkten vinden bijvoorbeeld volumes het belangrijkst. Daarnaast moet het fruit van onberispelijke kwaliteit zijn, zowel ten aanzien van de smaak als de bewaareigenschappen, omdat het fruit in de schappen ligt. De specificaties voor biologische producten zijn zeer strikt. Om aan deze eisen te kunnen voldoen en aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen, hebben we de retailers met wie we ons assortiment willen ontwikkelen daarom ook zo zorgvuldig mogelijk geselecteerd. Er is al veel vraag naar onze producten, ook vanuit het buitenland. We willen echter niet te snel groeien, omdat we echte duurzaamheid in onze ontwikkeling willen kunnen garanderen."

Zoals gezegd brengt vooral de teelt van biologisch rood fruit een aantal uitdagingen met zich mee. Toch heeft het eerlijk betalen van de toegewijde telers voor Les Fruits Rouges & Co de hoogste prioriteit. "We zijn volledig transparant over prijzen. Het is erg belangrijk voor ons om de best mogelijke prijs voor onze telers te krijgen om hen te laten zien dat er met het telen van biologisch fruit heel goed te verdienen valt. Het doel is om hun opbrengst te verhogen en ze volledig te laten omschakelen naar biologische teelt. Bovendien zijn de prijzen van biologisch rood fruit ook minder volatiel dan die van conventioneel rood fruit. Omdat niet aan de vraag wordt voldaan, zijn de biologische prijzen veel stabieler", legt Thomas uit.

Een veelbelovende toekomst voor de biologische blauwe bes
Het ene rode fruit is gemakkelijker op biologische wijze te telen dan ander rood fruit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de blauwe bes. "We behoren tot de pioniers als het gaat om de ontwikkeling van de blauwe bessenmarkt in Frankrijk. In tegenstelling tot andere rode vruchten is de blauwe bes veel robuuster. De struiken zijn rustieker en resistenter. Een conventionele blauwe bessenteelt is daardoor gemakkelijker om te zetten naar een biologische blauwe bessenteelt dan het omzetten van een conventionele aardbeien- of frambozenteelt naar de biologische variant. Als gevolg daarvan is het prijsverschil voor blauwe bessen met 30% niet heel groot, terwijl er een gat van 50 tot 80% is voor bijvoorbeeld biologische frambozen."

"De blauwe bessenboomgaarden geven na drie jaar hun volledige opbrengst. We hebben er bijvoorbeeld een die ons dit jaar 14 ton heeft gegeven en volgend jaar 20-25 ton. De vraag blijft toenemen. Rood Fruit kent al enige tijd een jaarlijkse intrinsieke groei van ongeveer + 25%. De verwachtingen van de consument veranderen, de markt verandert heel snel en het volgende rassenonderzoek begint zijn vruchten af te werpen. We boeken vooruitgang, zowel op het gebied van kwaliteit als op het gebied van levering. Ons doel is om het assortiment in de schappen te segmenteren en onze partners te begeleiden bij de ontwikkeling van hun rood fruit. Wat ons betreft gaan we binnenkort meer blauwe bessen verkopen dan frambozen. Het is een populair product dat om heel veel verschillende redenen goed is voor de gezondheid, lekker is en goed is om in de schappen te hebben liggen."

In het kader van de promotie van dit nieuwe assortiment en om de biologische teelt mee te nemen in een wereldwijde aanpak, zal Fruits Rouges & Co de biologische producten begin volgend jaar aanbieden in 100% biologisch afbreekbare en plasticvrije verpakking.

Voor meer informatie:
Les Fruits Rouges
1, rue Jean Bodin
02000 Laon, France
Telefoonnummer: +33(0)3 23 28 49 49
Fax: +33(0)3 23 79 45 80
commerce.frais@fruitsrougesandco.com
www.fruitsrougesandco.com

Publicatiedatum: