Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: Internationale uiensector bijeen op Uiensymposium

"Vroeger zat ik 's avonds op de spuit, nu op de bank"

Tholen - Wie jarig is, trakteert. Daarom werd donderdag 14 november het 70-jarig jubileum van Broer plantuien en de 50-jarige samenwerking tussen Bejo en De Groot en Slot gevierd met een uiensymposium. Eén van de sprekers was bio-teler Roger Custers. 

Na de opening van Siem Beers en Gerrit de Groot, de voormalig directeur van De Groot en Slot kregen de bezoekers een rondleiding door het imposante plantuienbedrijf in Creil (Noordoostpolder), waar onder meer de grootste condensdroger ter wereld staat opgesteld en jaarlijks 16.000 ton aan plantuien worden opgeslagen, tevens goed voor 16.000 kisten. Voor het pand, dat in 2012 werd gebouwd waren maar liefst 2.700 heipalen nodig. Het bedrijf is al zeven jaar 'van het gas los'. Daarna kregen de bezoekers een interessant symposium programma voorgeschoteld. 


Welkom door Siem Beers en Gerrit de Groot 

In juli nog bio-uien
Bas van den Hemel, manager veredeling bij De Groot & Slot, beet de spits af. Daarna kwam Roger Custers aan het woord, een teler in Biddinghuizen die in 2014 begon met zijn biologische teelt en vanaf komend seizoen een 100% biologisch bedrijf runt. Zijn bedrijf kent eveneens een condensdrooginstallatie in de kistenbewaring voor 3.00 kisten wortelen en 2.000 kisten uien. "In 2017 hebben we bewezen dat we tot juli nog bio-uien konden leveren. Iedereen zei dat dit niet kon met bio-uien, maar wij hebben het aangetoond."


Roger Custers.

Vanwege de goede contacten met de afnemers zijn bio-uien en wortelen de hoofdteelten, maar vanwege de teeltrotatie staan daarna ook spinazie ("erg veel vraag naar omdat die elders in Europa moeilijk te telen is"), rode bieten, witlof en suikermais op luzerne in het bouwplan opgenomen. De teler maakte de keuze om alle percelen op de zware grond te diepploegen op 1,60 meter. "Lichte grond is een must. Zou ik afhankelijk zijn van zware grond, dan zou ik verhuizen", zei de teler lachend.

Hoewel hij altijd interesse voor de biologische teelt had, maakte hij eerder niet de stap, omdat ook zijn gangbare bedrijf goed rendeerde. Nu hij omgeschakeld is, heeft hij geen moment spijt gehad. "Vroeger zat ik 's avonds op de spuit, nu op de bank", zo gaf de teler gekscherend aan. "Daarbij ben ik er achtergekomen dat biologische producten echt sterker zijn dan de conventionele producten door het niet gebruiken van bodem- en contactherbiciden en dat maakt het gewas ook weerbaarder tegen plagen. Ik verwacht ook dat we over tien jaar heel dicht bij de gangbare opbrengsten zitten."

Ook op het gebied van afzet zit de biologische sector anders in elkaar, merkte Roger. "In de conventionele vechtmarkt wordt de handel door de boer toch vaak als een gemeenschappelijke vijand beschouwd. In de biologische sector werk je veel meer samen met je afnemer richting de eindklant. Dan zie je dat je allebei geld verdient. Overproductie is namelijk killing, maar als je samen wat opbouwt kun je heel ver komen." Bang voor een overproductie van bio-uien is Roger niet direct. "Je ziet in de biologische sector niet iemand zomaar op de bonnefooi 40 hectare erbij zetten."

Klik hier voor de fotoreportage van het symposium.

En hier voor het volledige verslag van Izak Heijboer op AGF.nl.