Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
George Stergiou, ANYFION:

"Oogst Griekse bio-citrus vertraagd"

Het seizoen voor bio-citrus uit Griekenland begint laat dit jaar. Het weer tijdens de bloei heeft de groei vertraagd en nu moet de Zwitserse markt nog even geduld hebben tot de populaire producten aankomen. George Stergiou, CEO en exportmanager van ANYFION GREECE, sprak met FreshPlaza over het komende seizoen, de veranderingen op de markt en de voorkeuren van Zwitsers.

"Conventionele sinaasappelen zijn nu al een paar weken op de markt. Omdat we het fruit niet ontvetten, moeten we nog even wachten om de ideale rijpheid te bereiken, dus het zal een paar weken duren voordat we echt aan de slag kunnen", zegt George. Hij verwacht over ongeveer tien dagen met de oogst te beginnen.

Ook al is zijn fruit nog niet op de markt, toch kan hij al iets vertellen over vraag en aanbod: "Ik heb dit jaar veel grondige inspecties uitgevoerd in de boomgaarden en ik verwacht een verlies van 30% voor sinaasappelen ten opzichte van vorig jaar. Het weer tijdens de bloei was te koud en de bomen vertraagden hun opbrengst. De impact op de clementines was nog groter en ik verwacht een verlies van 50%. Toegegeven, 2018 had recordopbrengsten, waardoor de verliezen niet zo erg zijn in vergelijking met het vijfjaarsgemiddelde." Door de lagere hoeveelheid fruit zijn de maten over het algemeen groter - hij verwacht dat dit de effecten van de verliezen zal verzachten. "Bovendien zullen de lagere volumes ons in staat stellen om betere prijzen voor onze telers te bereiken. Over het algemeen zijn we niet ongelukkig met onze vooruitzichten."

Het weer heeft voor het bedrijf nog meer problemen met zich meegebracht: "Het is nog steeds 22°C hier in Griekenland en dat voorkomt dat de sinaasappelen goed rijpen. Bovendien hadden we in oktober geen regen en moesten we tot vorige week voortdurend irrigeren tot er eindelijk wat regen viel. Vanaf nu hebben we hoge verwachtingen van een positieve ontwikkeling."

De vraag naar door ANYFION geïmporteerd citrus is nu al goed, aldus George. "We hebben al 30% meer bestellingen dan vorig jaar en dat is voordat de oogst zelfs maar begonnen is." Het grootste deel van de producten van ANYFION wordt geëxporteerd naar Zwitserland, waar ze marktleider zijn. "We importeren 95% van alle Griekse sinaasappelen in Zwitserland. Voor citroenen, clementines en grapefruits leveren we 100% van de Griekse producten die in dit land beschikbaar zijn."

Ze leveren hun citrus niet aan grote winkelketens. "Onze klanten zijn kleinere groenten- en fruithandelaren en we verkopen ook rechtstreeks aan de consument. Vorig jaar importeerden we 500 ton sinaasappelen, 100 ton clementines, 35 ton citroenen en 25 ton pompelmoezen." Enkele kleinere hoeveelheden werden ook geëxporteerd naar Duitsland en Oostenrijk. Hij ziet een groei van de vraag van 20-30% per jaar, maar er is nog voldoende ruimte om te groeien voor de bio-markt in het algemeen.

Op dit moment zijn Spanje en Italië de gevestigde leveranciers van citrus op de Europese markt en dit zijn de concurrenten. "Ik daag de consumenten uit om onze producten te vinden en te proeven. Zij zullen het verschil in smaak proeven." Nieuwe telers, zoals Turkije, zijn geen probleem, zo geeft George aan. "Zelfs andere Griekse exporteurs zijn voor ons geen probleem, omdat zij voornamelijk naar Oost-Europa exporteren (Polen, Hongarije, Servië). We hebben een mooie niche voor onszelf gevonden en onze klanten zijn erg blij met ons."

Voor meer informatie:

Raphael Sacher
ANYFION GmbH
Schlagstrasse 49
6430 Schwyz, Zwitserland
+41 (0)78 683 30 22
raphael.sacher@anyfion.com                                                          www.anyfion.com

George Stergiou
ANYFION GREECE IKE

6 km PR Nafplio - Argos
21100 Nafplio, Griekenland
T: +30 2752 18 10 60
M: +30 693 61 69 69 833
info@anyfion.gr

Publicatiedatum: