Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tien interventies voor versnelling wereldwijde aanpak tegen voedselverlies en voedselverspilling

Op dinsdag 12 november is het rapport 'Reducing Food Loss and Waste: Ten Interventions to Scale Impact' gelanceerd tijdens het internationale congres 'Reduction of food losses and waste' in Vaticaanstad. De auteurs van het rapport, waaronder Wageningen University & Research, roepen overheden en bedrijven op de impact te vergroten en het tempo van sectorspecifieke acties te versnellen om de SDG-doelstelling 12.3 tegen 2030 te bereiken.

De Verenigde Naties roept door middel van het SDG doel 12.3 de wereld op om tegen 2030 de wereldwijde voedselverspilling per hoofd van de bevolking op retail- en consumentenniveau te halveren en voedselverliezen in productie- en toeleveringsketens te verminderen, inclusief verliezen na de oogst. Op dit moment gaat jaarlijks wereldwijd 1.3 miljard ton voedsel met een geschatte waarde van 940 miljard US dollars verloren in de voedselketen, terwijl 1 op de 9 mensen ondervoed zijn. Voedselverlies en -verspilling is verantwoordelijk voor 8% van de broeikasgasemissies die de aarde opwarmen. Halvering van voedselverlies en -verspilling is nodig om de voedselzekerheid te verhogen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een enorme uitdaging dat volgens de auteurs van het rapport een massale actie vereist.

Ketenbrede aanpak
"De tien interventies uit het nieuwe rapport pakken voedselverlies en -verspilling in de hele toeleveringsketen aan. "We bevinden ons nu op een kritiek moment. Er worden al diverse acties door overheden en bedrijven ondernomen, maar het tempo moet omhoog en de inspanningen moeten geografisch verbreed worden om SDG doelstelling 12.3 te realiseren", zegt Toine Timmermans, expert voedselverspilling van Wageningen University & Research en medeauteur van het rapport. Het rapport is een inhoudelijke verdieping van het in augustus verschenen rapport Reducing Food Loss and Waste: Setting a Global Action Agenda.

Interventies tegen voedselverlies en -verspilling
De 10 interventies om op te schalen variëren van het ontwikkelen van nationale strategieën voor het verminderen van voedselverlies en -verspilling, tot het verschuiven van sociale normen voor de consument, zodat voedselverspilling als onaanvaardbaar wordt beschouwd. Van het verhogen van de hoeveelheid financiering voor technologieën en tot programma's voor voedselverlies en afvalvermindering. In het rapport worden de interventies uitgebreid beschreven, waarom ze nodig zijn, en wat de volgende stappen zijn om ze op gang te krijgen.

Van inspiratie tot actie
"Het rapport is bedoeld om leiders binnen overheden, bedrijven, NGO's en onderzoeksinstellingen te inspireren aan de slag te gaan met een of meer van deze interventies via een samenwerking tussen sectoren", zegt Timmermans. "Het rapport is geen implementatieplan, maar geeft een goede basis om met de 10 interventies aan de slag te gaan." Diverse onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen University & Research, hebben meegeschreven aan het rapport op de onderwerpen monitoring, samenwerking, naoogst-oplossingen en broeikasgasimpact.

Auteurs
Het rapport is opgesteld door het World Resources Institute met steun van The Rockefeller Foundation en in samenwerking met experts op het gebied van voedselverlies en -afval van de Iowa State University, de University of Maryland, de Natural Resources Defense Council (NRDC), het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) , Wageningen University & Research (WUR) en het actieprogramma Afval en hulpbronnen (WRAP).

Bron: WUR

Publicatiedatum: