Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verwerkingsbedrijf van GEKO GmbH krijgt bio-certificering

Bewerkte bio-aardappelen en -groenten uit Brandenburg voor Berlijnse schoolcateraars

Per direct beschikt Brandenburg over een goed presterende schilinstallatie voor de verwerking van bio-aardappelen. Het bedrijf 'GEKO Uckermärkische Fruchthandels GmbH' heeft hiervoor haar bestaande verwerkingsbedrijf in Klosterwalde bij Templin laten bio-certificeren. Daarmee kan het bedrijf voortaan lokaal geteelde en bewerkte producten voor schoolcateraars en andere grootkeukens aanbieden. De aardappelen worden in Brandenburg geteeld en verwerkt en worden vervolgens in Berlijn uitgeleverd.  

Naast de aardappelschilinstallatie, waarvan de dagelijkse capaciteit momenteel op circa 12 ton ligt, is ook het groentenverwerkingsbedrijf bio-gecertificeerd. Daar worden momenteel de biologische Hokkaido-pompoenen van 'Bauernhof Erz' en andere bio-groenten van 'Ökodorf Brodowin' panklaar voor grootverbruikers verwerkt. Na de succesvolle testfase zijn de producten nu per direct beschikbaar en bij voldoende vraag vanaf volgend seizoen ook in grotere hoeveelheden. Ze zijn bedoeld voor grootverbruikers in Berlijn, in het bijzonder schoolcateraars. Deze klaagden lange tijd dat zij graag lokale producten in zouden willen zetten, maar dat deze niet in de benodigde voorverwerkte toestand (geschild, gesneden) konden krijgen. Met de nu gecreëerde toegevoegde waardeketen is er nu een begin gemaakt dat in de komende maanden en jaren uit kan worden gebreid.

Gezamenlijk project
Voor Heinz-Peter Frehn (Biohof Schöneiche in het Spreewald), die momenteel de kwalitatief uitstekende aardappelen om te schillen aan GEKO levert, is de prijs voor zijn aardappelen eerlijk en acceptabel. De teler is pas dit jaar met de teelt van biologische consumptieaardappelen begonnen met tien hectare en de drie rassen Belana, Linda en Queen Anne. Al in dit eerste seizoen was hij erg tevreden met de oogst en hij wil de teelt nu dan ook duidelijk uit gaan breiden. Voldoende areaal en efficiënte techniek zijn reeds voorhanden. Een modern aardappelmagazijn moet binnenkort volgen.

Dit alles werd mogelijk gemaakt door de activiteiten van de operationele groep in het kader van het EIP-project 'lokale bio-groenten uit Brandenburg', dat de FÖL als leadpartner coördineert en dat de Hogeschool voor duurzame ontwikkeling Eberswalde wetenschappelijk begeleidt. Het project is in het leven geroepen om de geringe beschikbaarheid van lokale bio-producten uit Brandenburg te verbeteren. Daarbij is het een voorwaarde voor de operationele groep dat de telers een aangemeten prijs voor hun lokale producten ontvangen. 

Grenzen aan de beschikbaarheid
Afnemers van de geschilde bio-aardappelen uit Brandenburg en de verwerkte bio-pompoenen zijn de vereniging van schoolcateraars Schildkröte, Handfest en Greens Unlimited Berlijn. Hun grootkeukens hebben een voorbeeldfunctie inzake lokaliteit. De directeur van Greens Unlimited, Susan Rhattigan: "Lokale ingrediënten zijn voor ons altijd al belangrijk geweest. Maar we zijn vaak op grenzen aan de beschikbaarheid gestuit. We zijn blij dat we voortaan heel duidelijk in kunnen zetten op lokale producten en zijn bereid om de geringe meerprijs hiervoor te betalen. Daarvoor in de plaats weten we waar de producten geteeld werden en steunen we de biologische landbouw en verwerkingsbedrijven in onze eigen regio."

GEKO-directeur Matthias Greif: "We komen vooruit en eindelijk kunnen we de schoolcateraars in Berlijn compleet lokale bio-producten van hoge kwaliteit uit Brandenburg bieden tegen een aantrekkelijke prijs, zoals zij zich dat reeds wensten. Aangezien we ook over een goede logistiek in Berlijn-Brandenburg beschikken, zijn we uiterst goed opgesteld voor deze veelbelovende markt.“  

Duidelijke stijging van de bio-teelt in Brandenburg verwacht
Gerald Köhler, die het project vanuit de FÖL leidt, had in het begin niet durven dromen dat het in zo korte tijd zou kunnen lukken om het gat in de lokale verzorging te sluiten. "We zijn trots op het initiatief van onze bedrijven en hebben er daarom ook vertrouwen in dat we in de komende jaren een duidelijke stijging zullen zien in de biologische teelt van aardappelen en groenten in Brandenburg. Zo zal het ons lukken om de toegevoegde waarde bij de biologische landbouw- en verwerkingsbedrijven te vergroten en in de regio te houden.“  

Over het EIP-project 'lokale bio-groenten uit Brandenburg'
Het EIP-project loopt van 2018-2022 en wil de teelt en het aanbod van bio-aardappelen en - groenten uit Brandenburg duidelijk uitbreiden. Gecoördineerd door de 'Fördergemeinschaft Ökologischer Landbau Berlin-Brandenburg' (FÖL) e.V. en wetenschappelijk begeleid door de Hogeschool voor duurzame ontwikkeling Eberswalde, hebben zich inmiddels achttien landbouwbedrijven aaneengesloten om gezamenlijk de markt in Berlijn te betreden. Meer informatie: http://www.biogemuese-brandenburg.de   

Het project wordt gesubsidieerd door het Europese landbouwfonds voor de ontwikkeling van het platteland en gecofinancierd uit financiële middelen van deelstaat Brandenburg. 

Voor meer informatie:
Fördergemeinschaft Ökologischer Landbau Berlin-Brandenburg e.V
Marienstraße 19 - 20
10117 Berlin, DE
+49 (30) 28482440
info@foel.de  
www.bio-berlin-brandenburg.d

GEKO Uckermärkische Fruchthandelsgesellschaft mbH
Kreuzkruger Straße 30
17268 Templin OT Herzfelde
Telefoon: 0398852034
Telefax: 0398852012
E-mail: herzfelde@geko-frucht.de 
www.geko-frucht.de 

Biohof Schöneiche GbR
Telefoon: 035452 - 15721
E-mail: frehn@gmx.net 
www.biohof-schoeneiche.de 

Publicatiedatum: