Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-pluimveehouder Aaldert Boelen:

"Onze hennen presteren beter dan het landelijke gemiddelde"

Pluimveehouders Aaldert en Anita Boelen in Beilen zijn erg te spreken over de begeleiding van Agrifirm bij hun omschakeling van vleeskuikens naar biologische leghennen. "Ook het voer is goed, want onze hennen presteren beter dan het landelijke gemiddelde", zegt Aaldert.

In 2003 schakelde maatschap Boelen in Beilen om van vleeskuikens naar scharrel-leghennen. Vanaf 2004 houden de maten Aaldert (53) en Anita Boelen (49) biologische leghennen. "Vanaf 1966 hadden we vleeskuikens op ons bedrijf. Om nog een goede boterham te verdienen met vleeskuikens was rond 2000 uitbreiding nodig, maar vanwege milieu-eisen kon dat niet op deze locatie. Ook de stal was aan vervanging toe. We zijn toen gaan nadenken over een alternatief', vertelt Aaldert Boelen, die altijd klant is geweest van Agrifirm. "Onze adviseur van Agrifirm bracht ons toen op het idee van biologische leghennen, waarmee je met een kleiner aantal dieren toch een redelijk inkomen kunt verdienen. Agrifirm heeft veel tijd en energie gestoken in berekening van de financiële haalbaarheid van de omschakeling en advisering in de nieuwe tak van sport. En dat leek goed." Na veel wikken en wegen, hakten de maten in 2002 de knoop door om over te stappen op leghennen.
 
Nieuwe leghennenstallen
De oude vleeskuikenstal is afgebroken en in 2003 is een nieuwe leghennenstal gebouwd. "Het eerste jaar ging direct als een speer, de opbrengstprijzen van scharrel- en bio-eieren waren hoog, maar het tweede jaar vielen de prijzen flink tegen. Het inkomen schommelt nogal, maar gemiddeld is het prima", concludeert Anita Boelen in het zestiende jaar dat ze biologische leghennen houden. Om te blijven voldoen aan de oppervlakte-eisen per hen, kwam er in 2006 een wintergarten aan de stal en in 2014 werd nog een nieuwe stal bijgebouwd. In totaal telt het bedrijf nu 12.000 biologische leghennen. "In 2008 zijn we gestopt met het melkvee. We hadden 60 koeien, maar wilden niet blijven investeren in twee takken", zegt Aaldert, die zich samen met zijn vrouw liever concentreert op de leghennen.

Voeding leghennen
Maatschap Boelen heeft gekozen voor het ras H&N Brown Nick van Agromix Broederij en Opfokintegratie. "Het is een rustige en sterke hen en ze legt schone en sterke, donkerbruine eieren", vertelt Aaldert, die bij elke nieuwe ronde overlegt met zijn afnemer Gebroeders Van Beek over de gewenste eierkleur. Boelen voert de Solide voerlijn van Agrifirm, 90% van de biologische legpluimveeklanten kiest voor deze lijn. "De Solide voerlijn geeft goede resultaten voor een scherpe prijs", vertelt Jolanda Bakker, adviseur van Boelen met specialistische kennis over de biologische leghennensector. Bakker werkt vanaf juli 2018 bij Agrifirm en vanaf april dit jaar als specialist biologisch legpluimvee. "Als een koppel minder goed uit de opfok komt, kunnen pluimveehouders voor meer veiligheid ook kiezen voor de wat duurdere, luxe Comfort voerlijn. Alle voerlijnen hebben vier fases: preleg, start, fase 1 en fase 2. Voor de ontwikkeling van goed voer, doen we veel onderzoek op ons proefbedrijf Laverdonk. Onder andere naar de effecten van verschillende grondstoffen in voer op de gezondheid en prestaties van leghennnen", zegt Jolanda.

Prijs-kwaliteitverhouding
Boelen voert al jaren de Solide voerlijn en dat bevalt de maten goed. "Het heeft voor ons bedrijf de beste prijs-kwaliteitverhouding. De hennen doen het er goed op met goede technische resultaten", zegt Anita. Het vorige koppel H&N Brown Nick is afgesloten met meer dan 44 weken boven een legpercentage van 90%. Op 77 weken had Boelen 356 eieren per opgehokte hen met een zeer lage uitval van 3,6% en een voederconversie (cumulatief) van 2,12. Onder bepaalde omstandigheden, gebruiken de Drentse pluimveehouders een topdressing met supplementen. Bijvoorbeeld bij warm weer. "Om de voeropname te stimuleren voegen we dan biergist of natriumbicarbonaat toe. Aan het einde van de ronde extra calcium verstrekken, zorgt voor een goede schaalkwaliteit en het gebruik van chloride helpt tegen leververvetting", legt Aaldert uit.
 
Toekomst bio-leghennenhouderij
De meerprijs van bio-eieren ten opzichte van reguliere eieren is uiteraard een groot voordeel van het houden van biologische leghennen. "Maar de opbrengstprijzen schommelen wel behoorlijk, het varieert van 9 tot 13 cent per ei, afhankelijk van vraag en aanbod", zegt Aaldert. "De prijs is bij krapte ook al wel eens 15 tot 16 cent geweest." Volgens het Drentse echtpaar zijn er momenteel te veel biologische leghennen en is het aanbod van bio-eieren te groot. Dat drukt de prijs. "Sinds 2004 is het aantal grote biologische leghennenbedrijven gegroeid", weet Bakker. "Het lijkt erop dat de Europese wetgeving strenger nu wordt voor de biologische leghennenhouderij. Extra regels zijn lastig voor hennenhouders, maar tegelijkertijd beschermt het ook de bio-sector, die daardoor niet onbeperkt kan groeien." Anita noemt als voorbeeld de toenemende oppervlakte-eisen per hen. "Als we per hen meer oppervlakte nodig hebben, kunnen we alleen met aanpassingen hetzelfde aantal hennen houden als voorheen. Daarom is geïnvesteerd in de wintergarten en zijn er meer plateau’s in de stal gekomen." Op dit moment zijn er plannen om de afstand van de schuiven van de stal tot aan de grens van de uitloop te verkleinen van 350 meter tot 150 meter. "Daarmee neemt het oppervlak per dier weer af en moeten we weer iets verzinnen om dat recht te breien", zegt Anita. Jolanda is positief over de betrokkenheid van Anita en Aaldert bij hun bedrijfsvoering en de korte lijnen die ze hebben met toeleveranciers en afnemers. "Dat werkt constructief en efficiënt. Met ons programma legmanager houden ze nauw bij wat hun technische resultaten zijn. Via dit programma kan ik meekijken en kunnen we samen snel bijsturen als dat nodig is", zegt Jolanda. "Anita en Aaldert zijn goed op de hoogte van ontwikkelingen in de biologische sector. Ze verstaan de kunst om snel te schakelen en goed in te spelen op veranderingen en dat is belangrijk voor het toekomstperspectief van een bedrijf."

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum: